”Tajmingen var inte den bästa”

TMT Ones innehav i TIME-sektorn faller och VD Jonas Wahlström ser ingen omdelbar vändning. Därför köper han fastigheter och andra icke IT-relaterade bolag tills vidare.

TMT One, som i slutet av november knoppades av från investmentbolaget Öresund, kom idag med en rapport som visade att lejonparten av bolagets långsiktiga innehav har fallit i värde sedan niomånadersrapporten. Bland innehaven finns bland andra IT- och mediaföretaget Spray, internetutbildningsföretaget Insite och nätmäklaren HQ.SE.

TMT One tjänade under 2000 20 Mkr efter finansnetto, men rörelseresultatet blev negativt, minus 30 Mkr. Kassan är full efter förra årets nyemission och aktieägartillskott, men marknaden är inte imponerad.

Efter två månader på börsens O-lista står kursen och stampar runt 55 kronor och bolaget handlas med en rabatt på 25 procent i förhållande till både eget kapital och tillgångar.

”Den svaga kursutvecklingen är en effekt av den börskrasch vi har haft, alla TIME-bolag i USA har värderats ned mot sin kassa. Det är besvärligt att bolaget handlas med rabatt, därför köper vi nu tillbaka aktier, är rabatten för stor finns inget bättre sätt att komma åt den. I Custos har det fungerat”, säger Jonas Wahlström, VD i TMT One.

Var inte er tajming lite opportun, att sätta igång i våras, lagom till att toppen var nådd och botten började gå ur IT-bolagen? ”Tajmingen var inte den bästa. Tyvärr har vi haft en värdeminskning under perioden. Men jag är glad att skadan inte blev värre, att vi inte omedelbart investerade alla pengar vi fick in, som exempelvis Emerging Technologies gjorde. Vi har haft en försiktig inställning till nya investeringar.” Ni har förlorat 123 Mkr i Spray, hur ser du på det innehavet idag? ”Tyvärr har vi sett en stor värdenedgång men idag är det en marginell summa bland våra innehav, vi har inget fokus på Spray. Det är sorgligt att vi investerade så mycket som 162 Mkr.”

Hur ser du på deras situation idag, där de inte kan – eller inte vill – gå in med det kapital som Lycos anser ingår i köpeavtalet? ”Som styrelseledamot i Spray tycker jag att Spray gjorde rätt som sålde konsultverksamheten till Razorfish och portalen till Lycos. Resten vill jag inte uttala mig om.”

Kommer ni att fortsätta ha TIME-sektorn som investeringsfokus? ”Det kommer att vara svårt att investera 500 Mkr i den här sektorn under överskådlig framtid. Vi kommer inte att vara fullinvesterade i TIME-sektorn, men vi kommer fortfarande att ha fokus på att leta bra objekt där. Men jag vill inte avsäga mig möjligheten att tjäna pengar på andra aktieaffärer under tiden.”

Idag är fastighetsbolaget Wihlborgs, som inte är ett kärninnehav, ert näst största innehav (90 Mkr). Hur stor del av tillgångarna kommer att vara investerade i TIME och hur stor del kommer att vara korta aktieplaceringar? ”Vi har ingen manual där vi låser oss vid andelar.”

Om ni huvudsakligen skall agera som aktieplacerare, vad skiljer er då från vilken aktiefond som helst? ”En hel del. Portföljförvaltare följer index, det gör inte vi. En värdepappersfond agerar heller inte aktivt i bolag som vi gör.”

Indikerar inte den stora andelen korta placeringar att TMT One fungerar som en riskspridare åt huvudägarna Sven Hagströmer och Mats Qviberg på deras väg in i IT-branschen? “Jag ser inte den kopplingen. Det får du fråga dem om.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.