Ta tempen på kvalitetsvinerna

Affärsvärlden.se:s egen vinexpert Björnstierne Antonson tipsar om veckans fyra bästa viner samt reder ut vilken temperatur de härliga dryckerna ska förvaras i.

Vin både berör och i somliga fall upprör. Läsaren Mats Andersson i Malmö påpekade en viktig sak härförleden: “i dina vinpoetiska utsvävningar nämner du ingenting om det kanske allra viktigaste – nämligen temperaturen!”

Enligt min erfarenhet så är det många av de yttre parametrarna som vi kan ägna en liten tanke samtidigt som vi vinner oerhört mycket mer i den rena upplevelsen av vinet. Nedan kommer mina tankar kring vinets serverings-temperatur.

Om orden ”kall”och ”varm” skulle raderas ur vindrickarnas lexikon så lämnas vi troligtvis kvar med ett enda ord för definitionen av vinets serveringstemperatur och det är ”sval” – och alla vinälskare skulle jubla.

Gamla tumregler, universellt översatta från olika kulturer och tidsepoker, har dessvärre uppmuntrat till en konsumtion av röda viner för varma och vita viner på tok för kalla. Temperaturen som vi väljer att servera våra viner vid är viktig och värt att reflektera över en stund. Den gamla devisen att servera de vita vinerna kalla och de röda vid rumstemperatur är en användar utgångspunkt, dock inte tillräckligt detaljerad för att vara användbar numer. Ett vin som serveras lite för kallt eller för den delen lite för varmt kan tappa en hel del av sin karaktär, speciellt aromspektrat, (som visat sig vara ca 65 procent av upplevelsen av ett vin).

De flesta kylskåpför hemmabruk håller en temperatur på ca 4-6ºC, vilket är alldeles för kallt för de flesta vita viner. Champagne och torra vita kvalitetsviner serveras snarare bäst vid en temperatur mellan 8ºC och 10ºC (ibland till och med lite högre). Det är nära den temperatur som finns naturligt och konstant under året i de flesta underjordiska källare.

De flesta vita viner kommer därför bäst till sin rätt om man serverar dem direkt från källartemperatur. Dessvärre så är de flesta moderna hem inte utrustade med en gammal källare, så en timme eller max två i kylskåpsdörren borde funka väl också. Billiga vita viner, enkla mousserande och söta viner kommer bäst fram vid lite svalare temperaturer, runt 6-8 ºC, så två timmar i kylen borde göra jobbet.

Röda viner behöverfaktiskt också ganska ofta en smula nedkylning. Den ’rumstemperatur’ som många anser vara den idealiska serveringstemperaturen för röda viner är ingen ursäkt för att lämna de röda vinerna att tyna bort i den värme som härskar i våra välisolerade och centraluppvärmda bostäder. Den ideala severingstemperaturen för många bättre röda viner ligger mellan 14ºC till 18ºC, aningen svalare än i våra moderna hus, men nära den temperatur som rådde för många sekel sedan då många av vinets myter kom till.

Många röda viner kommer att må bra av att förpassas till kylskåpet i en halvtimme innan serveingen, om den nu inte kommer från en lämplig källarmiljö från början. Detta gäller speciellt lättare röda viner som Beaujolais, ung Bourgogne, nya världen-Pinot Noir, ja i stort sätt alla lättare viner. Bra Bordeaux, Rhôneviner och andra röda viner från varmare klimat mår bäst vid 16 – 18ºC (för varmt och vinet kommer att domineras av en stickande alkoholkaraktär som åtminstone jag upplever som en smula vulgär).

När man skallfå vinet till en korrekt temperatur är det viktigt att inte skada vinet. Mild kylning i ett kylskåp torde vara den bästa metoden. Även kylning i en ishink med lika delar is och vatten är både säker och framför allt snabb. Effekten blir dock att vinet kommer att komma ner till 0ºC, vilket givetvis är en alldeles för kall temperatur för att man skall kunna njuta av vinets alla nyanser. Mao så måste flaskan avlägsnas i god tid innan detta stadie uppnåtts.

Om nu problemet är att värma ett vin som är för kallt finns det en mer signifikant risk att skada vinet. Värm vinet varsamt, föredragsvis genom att planera en smula i förväg genom att ta fram flaskan från sin svala förvaringsplats, oavsett om det är en vinkällare eller en vinkyl, flera timmar i förväg. Jag har träffat många stressade vindrickare som är lockade att accelerera denna process genom att placera flaskan nära ett element eller hemska tanke bredvid ugnen. Jag har till och med varit med om att folk har förpassat flaskan till mikrovågsugnen(!). Detta recept kommer troligtvis att ge ett katastrofalt slutresultat: ett överhettat vin med kokta, soppiga toner till följd av att man lämnat flaskan där för länge medan huvudet varit upptaget med andra bestyr någon helt annanstans.

Även så kalladekunniga och experter är skyldiga till misshandel av viner när vi talar om lagerhållning och serveringstemperatur. En sommelier på en respekterad lokal restaurang som jag besökte nyligen försökte att värma en flaska genom att ställa den på spishyllan till en öppen eld – jag var snabb att stoppa honom.

Jag föredrog faktiskt att värma vinet i mina händer eftersom vinet inte var extremt kallt utan snarare lite svalt. På en annan restaurang levererades vinet till bordet uppenbart för varmt, man kände till och med en vibrerande värme då jag kännde på flaskan. Jag misstänker att vinet kom från en förvaringsutrymme (cave du jour) vädligt nära köket. Min förfrågan om att förpassa flaskan i en ishink möttes med mycket suspekta blickar. Men min önskan var hans lag: fem minuter senare provade vi vinet som smakade mycket bättre av de få gradernas kyla. När vi väl godkänt vinet tog vi upp den ur ishinken och behöll flaskan på bordet.

Om man är osäkerpå vinets serveringstemperatur så råder jag att man alltid håller sig till att servera vinet på den svala sidan. Ett vin serverat svalt kommer annars att värmas upp till en korrekt och njutbar temperatur i glaset. Troligtvis kommer den att släppa ifrån sig alla de sekvenser av underbara aromer som man som tålmodig vindrickare förtjänar.

Om vinet är rejält kallt råder jag att man dekanterar vinet (syresättningen av vinet i och med att större yta av vinet utsätts för rummets temperatur kommer att värma vinet) sedan kan man kupa händerna runt glaskroppen för att ytterligare värma upp vinet. Det finns inget enkelt sätt att kyla ner ett vin som dessvärre serverats för varmt. Eller som farbror Barbro skulle uttryckt det: ”det finns ingen genväg till den perfekta njutningen!”

/Björnstierne Antonson
sommelier?wine writer?wine lover

(Björnstierne Antonson utsågs till årets sommelier i Sverige 2003. Han skriver om vin varje vecka på Affärsvärlden.se)

Topplistan:

Njut nu

Cuatro Pasos 2005

SB-NUMMER84911

SORTIMENTBeställningssortimentet

PRIS88 kronor

PRODUCENTMartin Codax

URSPRUNGBierzo, Spanien

VINETSkönt modernt vin på ren Mencía som visar upp potentialen i regionen Bierzo på ett lysande sätt.

GASTRONOMIGonzalez Rei i pilgrimsstaden Santiago de la Compostela ? Här åt jag årets bästa maträtt – len kräm på galicisk potatis smaksatt med tryffel och en äggula pocherad i 2(!) timmar med crust på mörka brödsmulor.

LAGRINGSPOTENTIAL1-3 år

Guldfynd

Atteca Old Vines 2007

SB-NUMMER97696

SORTIMENTStandardsortimentet

PRIS118 kronor

PRODUCENTAteca

URSPRUNGCatalayud, Spanien

VINETVinmakaren Sarah Morris söker ett Garnachauttryck som kombinerar druvans charmigt örtiga karaktär med fysiologiskt mogna tanniner. Här ges tillfälle att upptäcka kvintessensen av Det Nya Spanien.

GASTRONOMIJavier González på A Rexidora? Empanadas fyllda med kastanjecrême.

LAGRINGSPOTENTIAL3-5 år

För vinkällaren

Old Telegram 2004

SB-NUMMER97880

SORTIMENTStandardsortimentet

PRIS236 kronor

PRODUCENTBonny Doon

URSPRUNGKalifornien, USA

VINETUdda vin från den karismatiske Randall Grahm. Druvan Mourvèdre känner vi oftast igen i viner från Bandol i södra Frankrike. Här är den i en generös och tokbra tolkning från Kalifornien.

GASTRONOMIThe Crow’s Nest i Santa Cruz ? Angus New York Steak, Corn-fed and specially aged, chargrilled with pink peppercorns, and served with a sherry dijon sauce and baked potato

LAGRINGSPOTENTIAL 10-15 år

Stora stjärnan

Saint Joseph 2006

SB-NUMMER2208

SORTIMENTStandardsortimentet

PRIS149 kronor

PRODUCENTLes Vins de Viennes

URSPRUNGSaint-Joseph, Frankrike

VINETTre passionerade vinodlare från norra Rhône slöt sig samman för drygt tio år sedan för att återskapa vingårdslägena runt staden Vienne: Yves Cuilleron, Pierre Gaillard och Fran çois Villard och för 5 år sedan så anslöt sig även Pierre Jean Villa.

GASTRONOMIPic i Valance ? REX RABBIT FROM POITOU, saddle with kidneys, rack and thigh slow-cooked with chorizo sausage crunchy vegetables flavoured with fennel seeds.

LAGRINGSPOTENTIAL8-10 år

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.