Ta kontroll över tankarna

Mental tuffhet innebär att ta kontroll. Kontroll över bångstyriga och oönskade tankemönster som snurrar runt i huvudet. Jag ska direkt erkänna att det inte är lätt.

Det krävs träning och åter träning för att närma sig fulländning, men den potentiella avkastningen är gigantisk och du kommer redan tidigt att börja märka skillnad. Målet är att du ska hitta ett sätt att tänka som hjälper dig att hålla sinnet lugnt och fokuserat även när det stormar runt omkring dig.

Stress sitter i huvudet. Du har säkert varit med om en situation då två personer reagerat helt olika på exakt samma sak. En kanske såg en stimulerande utmaning och var fullt fokuserad. Den andra såg situationen som ett hotande problem, började oroa sig för allt möjligt och varvade upp stressresponsen alldeles för högt. Samma situation – men helt olika reaktioner. Vad hände då i den där svarta lådan i mitten?
Den svarta lådan är din hjärna och din mentala process – en kraftfull sambandscentral för tankar, känslor och fysiska reaktioner. Jag hävdar att den mentala processen är människans viktigaste och mest fascinerande process. Du kan till exempel med en enda tanke utlösa en dominoeffekt av reaktioner som i slutändan får dig att tappa andan.

Låt oss ta ett exempel. Du tänker på den där viktiga presentationen som du ska göra på jobbet. Det slinker in en tanke på att du kanske får mothugg när du står där på scenen. Din hjärna tolkar det här som ett hot och du känner oro. I exakt samma ögonblick gör kroppen sig klar för kamp eller flykt. Adrenalin pumpas ut, hjärtat slår snabbare, andningen blir ytlig och du spänner musklerna. Ett perfekt tillstånd för att springa ett hundrameterslopp, men inte speciellt funktionellt för att optimera din presentation.

Här gäller det att ta kontroll och vara mentalt tuff. Det gäller att stoppa dessa ofta onödigt negativa och ibland helt orealistiska tankar om framtiden. Likaså gäller det att sluta älta av förra veckans möte eller repan du fick på bilen förra månaden. Det ger dig bara onödig stress! Här följer därför tre steg som hjälper dig att ta kontrollen.

1 Fokusera inåt

Du kan välja var du vill lägga din uppmärksamhet. Prova att regelbundet fokusera inåt. Vad tänker du just nu? Vilka tankar är det som stressar dig? Var kommer de ifrån? Ta för vana att tända ljuset i den svarta lådan och uppmärksamma vad som försiggår.

2 Byt skiva

Om du märker att du kör samma gamla skiva av oroande och stressande tankar så erbjud ett alternativ. Det är ju extremt svårt att sluta tänka. Om du stressar upp dig inför din presentation så ladda i stället ned ett minne från det där briljanta framträdandet förra månaden. Och känner du att du har tusen bollar i luften och svårt att fokusera tankarna, beställ ett gäng lugnande tankar från favoritsemestern.

Var kreativ och bygg en funktionell skivsamling!

3 Ställ rätt frågor

Stress uppkommer ofta när vårt tänkande går på autopilot. Gå in och bryt med några kraftfulla frågor: Är det här tänkandet verkligen realistiskt? Finns det något annat perspektiv som skulle vara mer funktionellt? Vad är det värsta som kan hända och hur troligt är det? Vad är det bästa jag kan göra givet situationen? Acceptera dina tankar men ifrågasätt dem hela tiden.

CARL LINDEBORG

_____________________

Stressknäckande tänkande:

Stoppa planlöst oroande och ta kontroll med ett kraftfullt frågebatteri.

1. Hur stort är problemet på en skala 1-10?

2. Hur viktigt är detta om sex månader?

3. Är min respons lämplig och effektiv?

4. Hur kan jag förbättra situationen?

5. Vad kan jag lära mig av detta?

6. Vad gör jag annorlunda nästa gång?

7. Finns det något positivt i situationen?

____________________________

Veckans beslut:

Bestäm dig för att inte längre nöja dig med vanemässiga tankemönster som skapar stress. Ta ett beslut att från och med nu börja ta kontroll och styra tänkandet mot funktionella och behagliga tankar. Identifiera en situation där du vill stressa ned och fundera på hur du kan tänka annorlunda. Gå sedan in i situationen och testa dina nya färdigheter. Lycka till!nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.