Ta hem vinsten i raketen

Med en stigande marginaltrend och en alltmer välfylld orderbok har Mycronic välmotiverat värderats upp på aktiemarknaden. Multipel­expansionen har dock gått för långt.

Teknikbolaget Mycronic avslutade 2014 med ett överraskande starkt bokslut, även inräknat att bolaget före rapporten flaggade för en bättre avslutning på året än väntat. Aktien har fullkomligt flugit fram på börsen och fördubblats efter rapporten. Senaste året är aktien upp 245 procent.

Under det fjärde kvartalet överraskade framför allt den höga bruttomarginalen på 63 procent, justerat för nedskrivningen av LDI-teknologin. Hög­re försäljningsvolymer, gynnsam produktmix och positiva valutaeffekter har också bidragit, samtidigt som vi sannolikt har underskattat marginalerna på Prexision-systemen.

Lägg därtill ett urstarkt kassaflöde som fyllt på den stinna nettokassan som nu uppgår till omkring 650 miljoner kronor. Med 3,2 kronor i extra utdelning utöver ordinarie 0,8 kronor ger det totalt 4 kronor, motsvarande en direktavkastning på 7 procent.

Mycronic har äntrat 2015 med en rekordstark orderbok på drygt 700 miljoner kronor. Så sent som i förra veckan erhöll bolaget order på två stycken FPS-maskritare med prisnivån 13 till 34 miljoner kronor. Mycronics officiella prognos för 2015 är en försäljning i intervallet 1 650 till 1 750 miljoner kronor, vilket inte bör vara några problem att nå.

Högre bruttomarginaler och en något mer optimistisk prognos från bolaget än väntat gör att vi justerar upp vår prognos rörelseresultatet för 2015. Affärsvärlden har köprekommenderat Mycronic vid fyra olika tillfällen sedan mars 2013 då aktien handlades kring 13 kronor. Riktkursen har successivt flyttats upp i takt med att verksamheten har utvecklats bättre än väntat.

Vi justerar upp vår riktkurs från 35 till 44 kronor motsvarande p/e 18 och ev/ebit 12 på vår ­prognos för 2016. Även om orderingången nu står i zenit för Mycronic är det lätt att glömma bort att det fortfarande finns ett stort inslag av konjunktur­känslighet i verksamheten. Det bör pris­sättas därefter och en rekyl ligger därför i fatet efter euforin.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF
Annons från AMF