»Ta ett samhällsansvar«

Ta ansvar för mer än dig själv. Uppmaningen kommer från en av de få svenska entreprenörer som hellre samarbetar än motarbetar politiker.

Nyrika IT-entreprenörer borde ta ett samhällsansvar. Det menar Christer Sturmark, själv IT-entreprenör, samhällsdebattör, grundare av internetbolaget Cell (tillsammans med bland annat Jan Carlzon) och delägare i Cell Ventures. Han är kritisk till den egofixering som finns bland IT-entreprenörerna.

»Jag tror att vi lever i en brytningstid mellan industri- och informationssamhälle. Om man gör anspråk på att förstå det här bättre än genomsnittet, och det gör vi som har byggt bolag, då har man också ett ansvar att bygga det samhälle som håller på att växa fram.«

Christer Sturmark sitter halvlutad över ena bordskanten på restaurang Sturehof, ivrigt gestikulerande som för att ge kraft åt ordens innebörd.

»Jag har valt att lägga hälften av min tid och mitt intellektuella engagemang för att för-ändra det samhälle som håller på att ta fart. En av mina hjärtefrågor är att skolan måste förändras. Skolan måste hitta en ny roll. Mina kolleger i branschen bygger bolag för att sedan enbart se om sitt eget hus.«

Varför är folk så dåliga på att engagera sig?

»Alltför många människor är fullt upptagna med att springa sitt eget ratrace. Man klättrar på sin karriärstege, och när man kommit upp så inser man att man har klättrat upp på fel vägg. Det har att göra med grundläggande värderingsfrågor. Om man bara drivs av att göra karriär och tjäna pengar, då har man missat vad livskvalitet handlar om.«

IT-entreprenören betonar att man även bör ta ett globalt samhällsansvar. Christer Sturmark förser en tibetansk skola med bärbara datorer. Nästa projekt är att bygga en ny internetanpassad skola, som han hoppas att svenska IT-företag ska vara med att sponsra.

»Ericsson, till exempel, ville inte vara med och satsa eftersom de inte ville äventyra sin försäljning i Kina. Men jag tror att unga människor attraheras av företag som tar ansvar, för det ger trovärdighet.«

Vad har du gjort i regeringens IT-kommission?

»Vi drev hårt för att ta bort förmånsbeskattningen på personaldatorer, som sedan genomfördes. En sådan skitsak som personaldatorreformen är orsaken till den IT-mognad vi har i Sverige. Det är för mig ett bevis för att det ger resultat att jobba politiskt. Men många i IT-branschen som är i karriären tycker inte att man ska jobba politiskt. Det är det grundläggande populistiska synsättet.«

Du är ordförande i Näringsdepartementets nya rådgivande grupp. Vad vill ni göra?

»Det är en informell rådgrupp med åtta representanter för den nya ekonomin. Vi vill se hur man kan förändra de näringspolitiska spelreglerna för att gynna den nya ekonomins företag.«

Varför har det varit så tyst om er?

»Vi ville att arbetet i gruppen inte skulle diskuteras i medierna. Först ville vi konstruktivt genomlysa förslag för att ändra spelreglerna. Vi ska inte presentera ett betänkande utan vi är ett bollplank för Björn Rosengren. Vi pratar om saker som skatteregler för personal-optioner och anställningslagstiftning. Nu tittar vi på hur man skulle kunna förändra det här.«

När får vi se några konkreta resultat?

»Jag vet inte, det händer ganska mycket. «

Du har talat om att de allmänna livsvillkoren håller på att förändras. Hur då?

»Internet är ett power-instrument för medborgarna. Ett exempel är när fredspriset delades ut för två år sedan för kampen mot landminor. Kampanjen bedrevs enbart på internet. Om man möjliggör IT och internet i skolor och u-länder så får man tillgång till samma kvalitativa information som vi i västvärlden.«

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SciBase