Juridik
Sytembolaget behöver inte betala 40 Mkr till V&S
Hovrätten bedömer att skiljenämnden från Stockholms Handelskammares skiljedomsinstitut överskridit sitt uppdrag genom att ta upp rättsfakta som inte åberopats av parterna. Det misstaget kostar V&S 40 miljoner kronor då domen upphävs av hovrätten.
– Det är mycket ovanligt att hovrätten undanröjer skiljenämndens dom i sin helhet. Hans Danelius som varit ordförande i skiljenämnden är oerhört kompetent, säger Marie Öhrström, biträdande generalsekreterare för Stockholms skiljedomsinstitut som inte känner till domen då Affärsvärlden Affärsjuridik når henne. Hon ska nu granska domen och återkomma med kommentarer under morgondagen.
Det hela började med att nio personer med anknytning till V&S åtalades för bestickning i Systembolagshärvan som pågick 2001 till 2003. Det uppdagades då att personal från Systembolaget mottagit mutor för ett värde om 640 000 kronor.
Systembolaget ansåg då att V&S grovt åsidosatt sina förpliktelser och att väsentligt avtalsbrott hade begåtts på grund av detta. Systembolaget menade att då ett väsentligt avtalsbrott begås föreligger grund för hävning av avtalet helt eller partiellt.
Men V&S accepterade inte Systembolagets hävning varför parterna träffades i Stockholms Handelskammare för att genom skiljedom avgöra saken.
I ena ringhörnan stod Systembolaget med ombud från Hammarskiöld & Co. I den andra V&S med ombud från Mannheimer Swartling.
V&S begärde 75 miljoner kronor i skadestånd. Men det prutades ner av skiljenämnden till 40 164 000 kronor.
Men domen överklagades till hovrätten och den andra ronden skulle V&S förlora. Systembolaget menade att skiljenämnden dömt över omständigheter som inte åberopats och att de därmed överskridit sitt uppdrag.
Frågan som hovrätten hade att avgöra blev huruvida V&S faktiskt åberopat de rättsfakta som berättigat nämndens ställningstagande.
Hovrätten menar i domen att V&S inte åberopat något rättsfaktum som utesluter en tillämpning av allmänna rättsprinciper. Systembolaget hävde ju avtalet och hänvisade till just allmänna rättsprinciper om hävningsrätt vid väsentliga avtalsbrott. Dessa dispositiva regler skulle V&S, enligt skiljenämnden, ha avtalat bort.
Men hovrätten menar att V&S inte på ett tydligt sätt avtalat bort dessa principer utan att skiljenämnden själva dragit den slutsatsen. Därmed har skiljenämnden överskridit sitt uppdrag.
Om ett uppdragsöverskridande från skiljenämndens sida sannolikt påverkat utgången i målet ska domen undanröjas. Hovrätten menar att det inte är uteslutet att överskridandet påverkat utgången i målet. Därför ger de Systembolaget rätt och V&S får stå för rättegångskostnaderna på 3,7 miljoner kronor.
Hovrättens dom får inte överklagas så därmed är denna tvist nu avslutad för gott.
Ur hovrättens dom
“En tillämpning av bestämmelsen om uppdragsöverskridande förutsätter inte, som den om handläggningsfel, att felet sannolikt har inverkat på utgången. Det anses dock finnas ett sådant krav, bland annat mot bakgrund av att ett undanröjande av en skiljedom inte bör ske om man på förhand kan se att utgången inte skulle blivit en annan även om något uppdragsöverskridande inte förekommit (jfr Heuman, Skiljemannarätt, s. 609 ff.)”
Läs hela hovrättsdomen här
nullnullnull
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.