Synd bara att det är för sent

Att bygga upp ett industrikonglomerat genom förvärv har varit ett av de mest framgångsrika strategierna under lågränteeran. Bolag som Indutrade och Lifco har presterat långt bättre än index de senaste två åren.

– Vad vi har gjort, vi har köpt lite bolag och inte förstört dem, och ibland haft lite tur och fått en bra resultat­utveckling i de här bolagen, säger Lifcos vd Fredrik Karlsson i Calle Frostes läsvärda intervju på sidan 20.

Värdeökningen har kommit nära nog av sig själv, till följd av högre multiplar, vilket påminner om en bransch som gynnats minst lika mycket.

Frågan är om någon sektor under någon period i Sveriges historia har skapat så många miljardärer som fastighetshaussen under 2010-talet? Både lågbelånade bostadsutvecklare på bästa adress och högbelånade risktagare med halvdan erfarenhet av fastighetsaffärer har haft en sak gemensam. På en marknad där efterfrågan har varit större än utbudet, räntorna rekordlåga och kapitalet obegränsat har fastighetsinvesterare blivit rika på löpande band.

År 2014 noterades nio nya fastighetsbolag på Stockholmsbörsen, First North och Aktietorget. Många hade en eller två huvudägare, som ofta också var vd. Receptet var enkelt: köp fastigheter, belåna dem, ta in ­ytterligare kapital i form av preffar, vänta på värde­uppgång, köp ännu fler fastigheter, etcetera.

Mycket tyder nu på att inflationen är på väg upp (se sidan 9) och med den räntan. I fastighetsbranschen börjar allt fler bolag anpassa risken efter en ny miljö. Vilka som blir vinnarna och förlorarna kan du läsa om i Johan Eklunds genomgång på sidan 27.

Så för den som hade tänkt bli fastighetsmiljardär har vi ett tråkigt besked: det är för sent. För den här gången.

Stöket och rättvisan

Dramat kring Fingerprint tycks aldrig ta slut. Som senast i måndags, då styrelseledamoten Lars Söderfjell och storägaren Johan Carlström anhölls misstänkta för grovt marknadsmissbruk. När ska FPC:s ledning få arbetsro?

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SciBase