Sydkraft blir Südkraft
En längre tid har det varit strid om makten i Sydkraft, Sveriges nästa största kraftbolag. Nu tycks tyska Eon avgå med segern sedan man i förra veckan köpt 10 miljoner aktier av fyra kommuner, passerat 40-procentsgränsen för budplikt och förklarat sig acceptera att lägga ett bud på resten av Sydkraftsaktierna.
I skrivande stund är det dock oklart om det kommer ett bud eller om Eon, som inte tänkt sig köpa hela Sydkraft, får dispens av Aktiemarknadsnämnden.
Eon vill nog ha kvar Sydkraft på börsen, annars hade man köpt ännu fler aktier av kommunerna. Men Sydkraft har inte platsat på börsen på länge. Kursen har varit låst i flera år på grund av att så få aktier är föremål för handel.
95 procent av kapitalet ligger nu hos tre ägare: Eon (som också har en option att köpa HEW:s post), statliga norska Statkraft och kommunerna.Fem kommuner grundade Sydkraft 1906: Malmö, Helsingborg, Landskrona, Lund och Halmstad. På 1960-talet, i samband med kärnkraftsutbyggnaden, tillkom Oskarshamn. Nu finns bara tre av dem kvar som ägare. Halmstad försvann med förra veckans affär. Helsingborg och Lund har lämnat tidigare. Kvarvarande ägare Malmö, Landskrona och Oskarshamn har 19 procent av rösterna och 12 procent av kapitalet. De är beredda att sälja även kvarvarande innehav.
Kommunen sålde
Eon, genom dåvarande Preussen Elektra, har ägt aktier i Sydkraft sedan 1991 då kommunerna började sälja ut. Franska EDF gjorde att försök att bli storägare i Sydkraft, men blev utfryst av övriga storägare och sålde. Ny storägare blev i stället Statkraft som de senaste fyra åren successivt köpt aktier i Sydkraft för cirka 12 miljarder kronor, motsvarande 30 procent av rösterna och 38 procent av kapitalet. Statkraft passade på att flytta fram sina positioner när Preussen Elektra var upptaget på hemmaplan med en stor fusion med Bayernwerk, en effekt av att de tyska kraftjättarnas moderbolag Veba och Viag gick ihop och blev Eon.
Nu har Eon kontrat och försatt Statkraft i en knepig situation. Man kan ligga kvar och hoppas att Eon längre fram kommer med ett bra kontantbud, eller erbjuder byte av aktier i Sydkraft mot aktier i Eon. Det kan vara riskabelt.
Värdet på kraftbolag har inte ökat under senare år. De kommuner som nyligen sålde Sydkraftaktier fick sämre betalt än vid förra försäljningstillfället.
Motbud
Statkraft kan lägga ett motbud. Men då behöver de norska politikerna besluta om kapitaltillskott. Och politikerna har hittills sagt nej till propåer från företagsledningen. I stället diskuteras en privatisering av Statkraft.Ett alternativ för Statkraft kan vara att komma med ett motbud på Sydkraft ihop med någon annan, exempelvis finska Fortum. Det skulle antagligen konkurrensmyndigheterna i Sverige stoppa eftersom Fortum, som äger halva Birka Energi, då skulle få för stor makt på den svenska marknaden.
14 miljarder
Hittills har Statkrafts satsning på Sydkraft inte givit någon större avkastning på grund av den svaga kursutvecklingen. Men Eons köp, och hopp om bud, fick upp Sydkraftsaktien till nivåer som innebär att Statkraft inte längre gör någon dålig affär om man säljer. Posten är i dag värd drygt 14 miljarder kronor.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.