Sydkoreas svar på Nordkoreas vätebomb

Efter uppgifterna om att Nordkorea provsprängt en vätebomb svarar nu Sydkorea med ett eget vapen: popmusik.

När Nordkorea i veckan hävdade att landet sprängt en vätebomb – något som experter mötte med skepsis – fördömdes testet snabbt världen över.

Händelsen fick Sydkorea att återuppta sina högljudda propagandasändningar längs den så kallade demilitariserade zonen vid 38:e breddgraden. Senast högtalarna drog igång efter elva års paus, i augusti i fjol, förde det länderna till randen av krig, skriver The Guardian.

Nu sattes trupper vid elva högtalare längs gränsen i hög beredskap. ’’Om Nordkorea attackerar högtalarna kommer vi omedelbart att slå tillbaka’’, meddelade försvarsdepartementet enligt nyhetsbyrån Yonhap.

Ur högtalarna dånar kritik mot Nordkoreas nukleära program, besvärliga ekonomi och brott mot mänskliga rättigheter – men också Sydkoreas egentillverkade vapen ’’K-pop’’, ung topplistemusik av koreograferade flick- eller pojkgrupper.

– Vi har valt ut en bred samling av de senaste populära hitsen för att göra det intressant, säger en representant från försvarsdepartementet enligt The Guardian som återger spellistan.

Nordkoreaner är förbjudna att lyssna på K-pop, men avhoppare säger att musiken trots detta är populär i landet.

Konflikten mellan de två koreanska staterna har pågått sedan kriget början på 1950-talet. Formellt ligger länderna fortfarande i krig med varandra.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SciBase