Swedish Match
Swedish Match indraget i amerikanskt kulturkrig: ”Zyn är för kvinnor och liberaler”
“En svensk klenod.” Så beskrevs det svenska tobaksbolaget Swedish Match när det köptes ut från börsen 2022 och fick Philip Morris som ny ägare. Med den amerikanske tobaksjätten som ny ägare tog snuset det stora klivet över Atlanten och letade sig in i amerikanernas vardag. Särskilt det tobaksfria snusmärket Zyn har blivit en supersuccé.
En av de största snusfantasterna har varit den den amerikanske tv-journalisten och debattören Tucker Carlson, som nu hamnat i ett snusbråk med Zyn och Philip Morris.
Nästa drag av Carlson är att starta frontalkrig mot Zyn genom att starta sitt eget snusmärke.
“Prestationshöjandet förmåga”
Tucker Carlson var annars tidigare en av Zyns främsta förespråkare. I flera program och intervjuer har han hyllat den lilla nikotinpåsen för hur den förbättrar arbetsförmågan men också mäns sexuella prestationer.
Snusbolaget menade att Tucker Carlsons uttalande saknade vetenskaplig grund och att detta kan ha lett till att snuset använts felaktigt.
Detta fick debattören att se rött.
“Naturligtvis gjorde jag inget medicinskt påstående om deras produkt. Jag bara skojade”, säger han till Wall Street Journal och hävdar att “Zyn är för kvinnor”. Han fortsätter:
“Så jag tänkte: ‘Jag kommer att lansera min egen produkt som inte kontrolleras av, ni vet, humorlösa, vänsterdrönare.'”
Philip Morris: Frustrerande
Tobaksjätten å sin sida ser inte positivt på uppståndelsen kring Carlson – varken hans tidigare vurmande, eller de senare attackerna.
“Det är frustrerande att Carlson vill göra Zyn till en politisk amerikansk fotboll för att lyfta fram sina egna affärer”, uppger en talesperson för Philip Morris till tidningen och lyfter fram att både republikaner och demokrater finns bland kunderna.
Så nu startar alltså Tucker Carlson ett eget snusmärke: Alp. Det ska finnas i tre olika styrkor och säljas lätt fuktiga. Bland smakerna finns mint och “mountain wintergreen”.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.