Swedish Match
Swedish Match-budet: Jackpott för alla – utom svenskarna
Under måndagskvällen bekräftade Swedish Match att det förs förhandlingar om ett uppköpserbjudande med amerikanska Philip Morris, vilket fick aktien att rusa med 25% i den inledande handeln på Stockholmsbörsen.
Enligt källor till Wall Street Journal kan en affär vara i hamn så snart som denna vecka. WSJ uppskattar att affären kan landa på 15 miljarder dollar eller mer. Källor till Financial Times uppger att det skulle handla om 16 miljarder dollar inklusive skulder. Det skulle åtminstone innebära en premie på 30% mot måndagens stängningskurs.
Men det är inte svenska investerare som skulle tjäna mest på ett uppköp. Swedish Match är ett av bolagen på Stockholmsbörsen med störst andel utländskt ägande. Det utländska ägandet uppgår till 78% av aktierna, vilket kan jämföras med snittet bland large cap-bolagen på 39%.
På large cap-listan är det endast fyra bolag som har större andel utländskt ägande än Swedish Match. På första platsen återfinns Lundin Energy, där storägaren Lundinfamiljen är baserad i Schweiz. På andra platsen Boozt, som har danska och norska storägare. På tredje platsen Byggfakta, där de två storägarna är private equity-bolag med säte i Storbritannien respektive Luxemburg. Och på fjärde platsen Hemnet, där det amerikanska investmentbolaget General Atlantic har det största innehavet.
Ägandet i Swedish Match är mer spritt, men aktierna förvaltas i huvudsak av fonder och riskkapitalbolag. På topp 50 listan över aktieinnehav finns ett fåtal undantag. Som fastighetsmiljardären Erik Selin med ett innehav på 609 miljoner kronor, och doldisen Bengt Seger vars innehav uppgår till 308 miljoner kronor baserat på dagens kurs. Om man vidgar perspektivet till topp 200 återfinns ytterligare ett fåtal svenskar, som EQT-toppen Thomas von Koch, Swedish Match VD:n Lars Dahlgren och styrelseordföranden Conny Karlsson.
Annars har Swedish Match, namnet till trots, en övervägande majoritet utländska investerare i ägartoppen.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.