Swedbanks vd: Drabbades av perfekt storm inom bolån

Swedbank har utökat sitt åtgärdsprogram rörande penningtvätt och utökat antalet punkter till 152 stycken, från tidigare 132. Totalt har 67 punkter genomförts, uppger vd Jens Henriksson i samband med analytikerträffen.

Han uppger också att banken investerat totalt 1,1 miljarder kronor under 2019 rörande undersökningar kring penningtvätt. Kostnaderna väntas ligga kvar på höga nivåer även under 2020. Banken guidar om kostnader på 800 miljoner kronor. Swedbank-chefen uppger också att det råder stor osäkerhet i frågan.

Henriksson uppger också att det är oklart om banken kommer att få böter eller inte, och om det blir böter är det osäkert hur stora dessa blir. På en fråga svarar Henriksson att Swedbank kommer att kunna hantera eventuella böter.

När det gäller bostadsmarknaden beskriver Henriksson att företaget under förra året mötte något som han beskriver som “en perfekt storm”. Förtroendet för banken sjönk i spåren av penningtvättsskandalen samtidigt som konkurrensen ökade i marknaden.

– Vårt svar på det har varit att på något sätt betona vad vi är bra på. Vi har ett komplett kunderbjudande när folk kommer till oss. Vi har funnits i 200 år. Vi lånar ut i hela landet, och vi vill varken ha de högsta eller lägsta priserna, säger han. Swedbank-chefen uppger också att banken följer utvecklingen inom området nära.

Fokus ligger fortsatt på lönsamhet framför volym.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.