Bostadspriser
Swedbank: Vi höjer på ögonbrynen – nu blir det kallare på bostadsmarknaden
Hösten är redan här. Nu talar BNP och annan hård data för en “bred nedgång i ekonomin pågår”, skriver Swedbank i ett veckobrev.
Bankens ekonomer Andreas Wallström, Carl Nilsson, Maria Wallin Fredholm och Emma Paulsson skriver att de höjde på ögonbrynen över att juli-inflationen var så pass hög som den var. KPIF och KPIF exklusive energi kom in på på 6,4 respektive 8,0%.
“Riksbankens huvudbry består dock och framöver ser vi på nytt risk för att nedgången blir flackare än väntat”, skriver de.
Swedbank menar att Sveriges BNP-utveckling är klart svagare än vad centralbanken förutspått. Nu är det hugget i sten att räntan höjs i september. Men det räcker eventuellt inte där:
“Vi räknar alltjämt med att Riksbanken höjer räntan både i september och november men sannolikheten för den sistnämnda har minskat.”
Swedbank-ekonomerna tar även upp bostadsmarknaden. Den kalla marknaden är på väg att bli “kallare”, heter det i veckobrevet.
“Fortsatt låg omsättning samt ännu högre ränteläge talar för ytterligare prisnedgång i höst även om prisnedgången tillfälligt tycks ha planat ut under sommaren”.
Professor: Världens starkaste bet att kronan stärks
Professor Lars Calmfors sa tidigare i veckan till Affärsvärlden att den svaga svenska kronan bidrar till att inflationen är så hög.
”Det är klart att kronan är en bidragande faktor. Men även om det försvårar är det svårt att säga hur mycket”, sa Lars Calmfors och fortsätter:
”Det borde det vara världens säkraste bet att utgå från att kronan kommer att stiga igen. Det finns inga fundamentala faktorer som kan motivera att kursen ska vara så låg som den är nu.”
Gardell: Hopppas på riksdagen och euron
Just kronan är på mångas läppar. Bland annat finansmannen Christer Gardells.
Din berömda skitvaluta då, hur besvärlig är den?
”Jag hoppas väl att riksdagen fattar beslut”, säger Gardell till Affärsvärlden.
Om vad då?
”Ja, euron. Att vi går in i valutasamarbetet och överger kronan.”
Han tror inte att det sker inom kort men frågar retoriskt hur fattiga vi måste bli innan vi inser vad som borde göras.
Är det så illa att vi håller på att bli ”Europas Alabama”, som Benjamin Dousa sa nyss?
”Ja, det är det. Vi är 40% fattigare på grund av valutan.”, säger Gardell.
Han har starka åsikter om mer än kronan – bland annat anser han att börsen förvandlats till rena Solvalla. Här hittar du hela Affärsvärldens intervju med Gardell.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.