Swedbank räknar med ökade migrationskostnader

De svenska obligationsräntorna steg ordentligt under torsdagens handel, vilket även innebar kraftigt vidgade differenser mot de tyska motsvarigheterna. Den svenska tioårsräntan noterade därmed den högsta nivån sedan juli månad. Statistik visade att den inhemska inflationen fortsatte att stiga under oktober samtidigt som regeringen presenterade en tilläggsbudget med ökade utgifter om 11 miljarder kronor.

“De ökade utgifterna kommer att finansieras via lån och det tidigare uttrycket ‘krona för krona’ gäller inte för extrabudgeten”, kommenterar Swedbank som även räknar med att mer kan komma framöver.

“För nästa år kommer budgetunderskottet sannolikt att vidgas och mer ofinansierade åtgärder kan inte uteslutas”, bedömer Swedbank.

På valutamarknaden stärktes kronan mot såväl euron som dollarn. Samtidigt stärktes euron något mot dollarn.

Svensk inflationsdata inkom i linje med både Riksbankens och marknadens förväntningar i SIX News analytikerenkät. Den underliggande inflationen, KPIF, rensat för energipriser steg med 0,2 procent i månadstakt och noterade 1,6 procent i årstakt.

“Vårt huvudscenario om att Riksbanken ej behöver sänka reporäntan under hösten/vintern kvarstår. Huvudfokus kommer fortsatt att vara den svenska kronan. Efter att Riksbanken sänkte sin kronprognos vid oktobermötet är den svenska kronan nu svagare än vad deras bedömning”, kommenterade Handelsbanken efter statistiken.

Riksbankens ordförande Stefan Ingves upprepade i förmiddagens riksdagsutfrågning budskapet att Riksbanken har en fortsatt hög beredskap att agera. Han betonade betydelsen hos kronans växelkurs och beskrev valutainterventioner som ett uppenbart alternativ. I tisdagens duvaktiga penningpolitiska protokoll noterades ett starkt kronfokus bland ledamöterna, där valutainterventioner nämndes som åtgärd.

Sveriges regering beslutade även i dag att löptiden i statsskulden förlängs något, med bakgrund av att kostnadsfördelen med att låna kortfristigt har minskat. En längre löptid medför mindre variation i kostnaden för skulden.

Under eftermiddagen presenterades ekonomisk statistik som visade att antalet lediga jobb, JOLT, steg från 5,377 miljoner i augusti till 5,526 vid utgången av september. Det var klart högre än förväntningarna på 5,370 miljoner jobb.

“Det fallande förhållandet av arbetslösa i förhållande till lediga jobb pekar på mer tryck uppåt för USA:s löner”, kommenterade Johnny Bo Jakobsen, Nordeas chefsanalytiker för USA.

Antalet nya arbetssökande kom in något högre än väntat förra veckan och det veckovisa konsumentförtroendet, enligt Bloombergs Consumer Comfort, steg något.

Ett flertal företrädare för Federal Reserve har hållit tal under eftermiddagen och det återstår ett par till under kvällen. Duvan Charles Evans framhävde att centralbanken bör ta det lugnt med styrräntehöjningarna samtidigt som mera hökaktiga James Bullard inte ser någon anledning att hålla styrräntan låg, då centralbankens mål i stora drag har uppnåtts.

92 procent av ekonomerna i Wall Street Journals enkät som genomförts de senaste dagarna räknar med att Federal Reserve höjer styrräntan vid mötet den 15-16 december. 5 procent räknar samtidigt med att centralbanken avvaktar till mars och resterande 3 procent bedömer att styrräntan kommer att ligga kvar på nuvarande nivå ännu längre.

Marknadens prissättning indikerar samtidigt en sannolikhet på 68 procent för att Federal Reserve höjer styrräntan i december, enligt CME Group.

Under förmiddagen höll ECB-ordförande Mario Draghi ett framförande där duvaktiga kommentarer lämnades.

“Draghis kommentarer kring risker för tillväxt och inflation antyder ännu något tydligare än vid förra presskonferensen att ECB kommer att agera i december”, kommenterade Holger Schmieding, chefsekonom vid Berenberg, enligt Dow Jones Newswires. Barclays Capital tror också att ECB kommer att stimulera mera framöver.

Industriproduktionen i EMU-länderna utvecklades starkare än väntat i september och reviderades upp för augusti, enligt siffror i dag.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.