Börsprognos
Swedbank: Övervikta aktier – trots att Riksbanken höjer två gånger till
“Vår slutsats förblir att aktier fortsatt är förstahandsvalet även om osäkerheten är hög”, säger Mattias Isakson, chefsstrateg på Swedbank.
Svag krona gör utlandsinvesteringar komplexa
I sin strategirapport påpekar Swedbank att den svenska inflationen inte gett med sig lika tydligt som i andra länder, och att fler räntehöjningar därmed är att vänta från Riksbanken – i motsats till från Federal Reserve och ECB. Den mörka bilden i Sverige skymmer det faktum att USA:s ekonomi ser ut att mjuklanda, enligt banken. Global makroekonomisk statistik är “hyggligt stabil”, vilket har gjort recessionshotet lite mindre överhängande.
Kina är förvisso ett orosmoln, men banken menar att världens börser har hanterat osäkerheten bra, att riskaptiten fortsatt stigit, och att de globala aktiekurserna därför stigit något.
För svenskar är dock valutaeffekten avgörande i en global allokering. Swedbank beskriver investeringssituationen som komplex där “utfallsutrymmet för hösten känns stort.”
Sårbara vinstestimat framöver
Banken noterar de dramatiska upp- och nedgångar som följde på sommarens halvårsrapporter. Men man tycker att värderingarna inte är så höga att de avskräcker. Den senaste månadens utveckling ändrar därmed inte Swedbanks grundscenario att aktiemarknaden är den tillgång som har störst potential för avkastning, även om hösten kan bjuda på osäkerheter.
“Rapportutfallet för det andra kvartalet är generellt gott och ger i sig ingen anledning till större pessimism, även om en del försäljningsprognoser, bland annat från viktiga IT-bolag, har varit mer försiktiga än väntat. Det bidrar till att vinstestimaten under det andra halvåret ännu är sårbara”, skriver banken.
Inte mycket förändras alltså i Swedbanks hållning sedan förra månaden. Man behåller en taktisk övervikt i aktier eftersom andra tillångsslag “inte övertygar”.
“Överraskande hög riskapptit”
Övervikten i aktier vill banken fortsatt kompensera med en undervikt i räntor, där man föredrar en något kortare löptid.
Bland de faktorer som påverkar ränteläget nämner Swedbank att den svenska inflationen varit något högre än väntat under sommaren, med tjänstepriser som draglok, samtidigt som BNP-nedgången var oväntat hög i det andra kvartalet.
Prognosen är därför att Riksbanken höjer både i september och november, till en styrränta på 4,25%. I USA och EMU-området har hökaktiga tongångar i juni mildrats under juli och banken väntar sig inga fler höjningar inom denna räntecykel.
Givet läget, tycker Swedbank att riskapptiten varit överraskande hög, vilket stärkt obligationssidan. Man behåller en neutral taktisk allokering för företagsobligationer med fortsatt prioritet för höga kreditbetyg, så kallade investment grade.
Kreditspreaden närmar sig de lägsta nivåerna sedan våren 2022, vilket leder till stigande obligationspriser. Riskaptiten har bidragit till att bolag med sämre kreditbetyg, high yield, handlar på en lägre nivå relativt sitt historiska snitt än investment grade.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.