Swedbank: Patricia Industries är en undervärderad pärla i Investor

Kepler Cheuvreux anser att investmentbolaget Investors onoterade innehav i Patricia Industries är kraftigt undervärderade. "En sällsynt pärla", skriver Swedbank i en genomgång av innehaven.
Swedbank: Patricia Industries är en undervärderad pärla i Investor - Patricia Industries
Permobil, Advanced Instruments och Piab är tre av Patricia Industries innehav.

Investor har gått bättre än börsen 13 år i rad, med många välkända bolag i portföljen. De onoterade innehaven i Patricia Industries lever däremot en oförtjänt undanskymd tillvaro, menar Swedbank, som i senaste Aktiellt går igenom innehaven.

“Framtidsutsikterna för Patricia Industries innehav bedöms vara mycket goda, med i de flesta fall hög förväntad organisk tillväxt, kryddad med tilläggsförvärv. De senaste fem åren har över 30 förvärv gjorts inom företagsgruppen och många av de ingående företagen har höjt såväl omsättning som marginaler markant. Möjligheterna att göra ytterligare förvärv ses också som goda”, skriver banken.

PATRICIAS ONOTERADE INNEHAV

Mölnlycke: Det största företaget inom Patricia Industries med affärsområden som sårvård och förbrukningsvaror. Värderas av Kepler Chevreux till 133 miljarder kronor. “En fantastisk investering för Investor och tillväxtutsikterna för Mölnlycke är mycket lovande”, skriver Swedbank.

Laborie: Globalt diagnostik och terapeutiskt medicinteknikföretag som fokuserar på urologi. Investor värderar Laborie till strax under 24 miljarder kronor. Kepler Cheuvreux sätter värdet 6 miljarder kronor högre, och tror på en fortsatt tillväxt på 20% de närmaste åren.

Sarnova: Amerikansk distributör av hälsoprodukter och tjänster till allt från sjukhus och skolor till företag och federala myndigheter. Investor förvärvade Sarnova 2018 och har nästan fördubblat omsättningen sedan dess, samtidigt som rörelsemarginalen lyfts från 11 till 16%. Investor värderar Sarnova till drygt 19 miljarder, Kepler sätter prislappen ett par miljarder kronor högre, och ser tillväxtmöjligheterna som “utomordentligt goda”.

Permobil: Globalt företag som säljer produkter och tjänster för att hjälpa människor med funktionshinder. Sedan Investor tog över verksamheten 2013 har den årliga tillväxten varit 13% med en rörelsemarginal kring 20%. Investor värderar Permobil till 17,5 miljarder kronor, Kepler sätter prislappen till 21 miljarder kronor, och räknar med att bolaget kan fortsätta växa organiskt och genom förvärv drivet av bland annat demografisk utveckling och marknadstillväxt i Asien.

Piab: Tillverkar produkter för att gripa och flytta föremål, vanligtvis placerade i slutet av en robotarm eller maskin. Investor värderar Piab till 11 miljarder kronor, Kepler sätter prislappen till 14 miljarder kronor, och ser företaget som en utmärkt plattform för fortsatt tillväxt, organiskt och genom tilläggsförvärv.

Advanced Instruments: Leverantör av analysinstrument för forskning, klinisk analys och livsmedelsindustri. Försäljningen sker i 90 länder, där USA står för 75% av omsättningen. Investor värderar företaget till 12,7 miljarder kronor, Kepler ligger 2 miljarder kronor högre. “De senaste åren har tillväxten varit över 20% och tillväxtutsikterna bedöms vara mycket goda, liksom marginalerna, som ligger över 40%”, skriver Swedbank.

Foto: Braunability

Braunability: Tillverkar fordonsmobilitetsprodukter för personer med funktionshinder. Världsledande på marknaden, men USA dominerar klart med 93% av försäljningen. “Förutsättningarna för tillväxt bedöms vara mycket goda och Kepler sätter ett väsentligt högre värde på Braunability än vad Investor gör, 16 miljarder kronor, jämfört med knappt 10”.

Atlas Antibodies: Producerar antikroppar för forskning inom biologi, diagnostik och medicin för att förstå och förbättra människors hälsa. De senaste tio åren har Atlas Antibodies rapporterat tvåsiffriga tillväxttal, med rörelsemarginaler på i genomsnitt 47% under de senaste fyra åren. “Tillväxten avtog under 2023 och på kort sikt är utsikterna är osäkra. Långsiktigt tror Kepler att företaget har utmärkta förutsättningar att uppnå fortsatt hög tillväxt och höga marginaler.” Investor värderar Atlas Antibodies till 1,9 miljarder kronor. Kepler Cheuvreux sätter värdet till 3,1 miljarder kronor.

Vectura: Fastighetsbolag som utvecklar, äger och förvaltar fastigheter långsiktigt. Inriktningen är nu på tillväxt inom segmentet kommersiella fastigheter, med syfte att skapa innovationskluster, skriver Swedbank. Vectura äger för närvarande sju fastigheter i olika utvecklingsfaser och värderas av Investor till 4,6 miljarder kronor.

3 Scandinavia: “Den svensk-danska teleopoeratören är en något udda fågel i sammanhanget”, menar Swedbank, då Investors inriktning är företag med attraktiv dynamik, starkt kunderbjudande och marknadsledande positioner. “Med tanke på verksamhetens natur är det svårt att se hur 3 Scandinavia uppfyller dessa kriterier”. Kepler Cheuvereuxs bedömning är att innehavet inte varit någon god affär och spår att Investor i något skede kommer att sälja 3 Scandinavia. Kepler sätter trots det ett värde på 11 miljarder på innehavet, betydligt högre än Investors värdering på 7,4 miljarder kronor.

BORDE VÄRDERAS SOM LIFCO

Enligt Investor är Patricia Industries värt drygt 200 miljarder kronor, eller 67 kronor per aktie. Kepler värderar det till drygt 270 miljarder kronor, eller 89 kronor per aktie.

“Om man ser Patricia Industries som serieförvärvare – sedan starten 2015 har koncernen genomfört över 100 förvärv – kan man argumentera för att bolaget ska värderas i paritet med AddtechLifco och Indutrade. Då borde det sammanlagda värdet vara närmare 290 miljarder kronor. En sådan beräkning skulle ge ett substansvärde på 1 047 miljarder kronor för hela Investor, motsvarande 341 kronor per aktie, och en rabatt på i skrivande stund obefogade 16%”, skriver Swedbank.

Kepler har köprekommendation på Investor med riktkursen 336 kronor. Aktien handlas i skrivande stund runt 284 kronor.

ABG: Köp Investor – bästa bolaget i sektorn

Fredrik Lundberg om köpen: “Tror tajmingen är bra – aktierna är billiga”

Per H Börjesson köper Nibe – och letar ‘Lundberg-bolag’: “Tråkiga gubben dubblar pengarna”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.