Swedbank: Detta tvättar bort den värsta krisstämpeln från ekonomin

En oväntat stark produktion i näringslivet i april, med upprevideringar tidigare under året, tvättar bort krisstämpeln i svensk ekonomi. Det verkar också som om den svaga kronan nu ger god draghjälp åt flera sektorer i ekonomin. Det säger Knut Hallberg, seniorekonom vid Swedbank.
Swedbank: Detta tvättar bort den värsta krisstämpeln från ekonomin - knut-hallberg-kronan-700_binary_6960844.jpg

“Produktionen ser väldigt bra ut och dagens data tvättar bort den värsta krisstämpeln. Man ska alltid vara försiktig med enskilda månadssiffror, men i och med att hela det första kvartalet reviderades upp ger det ett bestående starkt intryck hur man än vrider och vänder på det. Det är klart att produktionen kommer att dämpas, men så här långt är det ser det mycket bra ut”, säger han till nyhetsbyrån Direkt.

SCB:s produktionsvärdeindex för näringslivet steg 4,2 procent i årstakt i april samtidigt som utfallen under det första kvartalet reviderades upp.

“Det var en bred uppgång som var starkare än väntat. Tillsammans med det starka industri-PMI i går kan man inte komma ifrån intrycket av att den svaga kronan hjälpt industrin mer än man föreställt sig och mer än vad de själva säger. Hårddata pekar på att kronan har gett god hjälp”, säger han.

Industriproduktionen steg 3,3 procent i årstakt samtidigt som industrins orderingång ökade hela 9,3 procent mellan mars och april.

“Det var en skön lättnad att orderingången steg med tanke på hur svag den varit den senaste tiden”, säger han.

Tjänsteproduktionen ökade 3,5 procent och även här syns enligt Knut Hallberg effekter av den försvagade kronan.

“Vi såg att detaljhandeln senast var stark, vilket är ett tecken på att svenskarna stannar hemma och att det kommer fler utländska turister hit. Vi såg också ett starkare turistnetto i BNP för det första kvartalet”, säger han.

Den sektor som utvecklades starkast var bygg, där produktionen ökade hela 13,5 procent i årstakt i april.

“Visst, bostadsbyggandet går ned, men titta på vad som händer allt annat byggande. Det sjuder av aktivitet, man bygger väger och järnvägar, skolor och sjukhus. Även om nybyggnationen av bostäder går ned rullar dessutom renoveringarna på”, säger Knut Hallberg.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.