Fastighet Inflation
Swedbank: Avgiften för bostadsrätter höjs med 10% två år i rad
Den här veckan står inflationen åter i fokus då septembersiffran presenteras på torsdag. Swedbank räknar med att KPIF-inflationen landar på 9,3% för september och ser risker framöver på såväl upp- som nedsidan.
Banken har tidigare konstaterat att tonläget skruvats upp inför hyresförhandlingarna, med uppmaningar om höjningar på uppemot 10% från Fastighetsägarna.
Swedbanks prognos är lägre än så för 2023, men de tror att höjningar av både hyror och bostadsrättsavgifter kommande två åren håller uppe inflationen.
TROR PÅ HÖJDA AVGIFTER
“Vi räknar med hyreshöjningar på cirka 4% nästa år. Vår prognos baseras på en sammantagen bedömning av hyresvärdarnas ökade drift- och räntekostnader, men också hur mycket av dessa vi tror att de lyckas vältra över till hyresgästerna efter förhandlingarna, som ser ut att bli svåra. Den är lägre än Fastighetsägarnas förslag, men i gengäld tror vi att hyreshöjningarna blir stora även 2024 – nästan 4%. Gällande avgifter i bostadsrättsföreningar räknar vi med höjningar på crka 10% under både 2023 och 2024”, säger Swedbanks makroekonom Carl Nilsson.
Swedbanks förväntade höjning skulle lyfta inflationen med drygt en halv procentenhet och även den svenska kronan ger eldunderstöd till inflationen:
“Den svaga kronan påverkar dels inflationen direkt genom att lyfta priserna på de importerade varor och tjänster som ingår i KPI, drygt 30%, dels indirekt via importerade insatsvaror i den inhemska produktionen. Den senare effekten sker med viss fördröjning, och blir extra betydelsefull för bland annat råvaror, som i regel prissätts i dollar”.
SLOPAD ELSKATT DÄMPAR INFLATIONEN
Det som skulle kunna släcka inflationselden något är olika energikompensationsåtgärder:
“Energikompensationsåtgärder kan, beroende på utformningen, påverka inflationsberäkningarna. Generellt bör subventioner och skatter som påverkar priserna beaktas, men exempelvis inte inkomststöd. Till exempel påverkade elkompensationen som betalades ut tidigare i år inte KPI-beräkningarna. Åtgärder som exempelvis pristak på el eller slopad elmoms kan emellertid komma att sänka inflationen, och möjligtvis med så mycket som 2 procentenheter. Tillfälligt slopad energiskatt på el skulle också innebära en lägre inflationstakt”, säger Carl Nilsson.
Inbromsning i arbetsmarknaden
Trots att arbetslösheten sjönk i augusti och att anställningsbehovet fortsatt är stort inom näringslivet, spår Carl Nilsson en försämring av arbetsmarknaden:
“Arbetsmarknaden står inför ett kommande skifte. Hittills har den visat sig motståndskraftig med arbetskraftsbrist och högt anställningsbehov som följd. Samtidigt finns tecken på inbromsning och vi räknar med en gradvis försämring från och med nästa år i takt med att de försämrade konjunkturutsikterna sätter avtryck. Innan detta sker bör vi se en tydligare inbromsning i både företagens anställningsplaner och delindexet för sysselsättning i PMI”.
Hans Arén är VD på Finopti, som jobbar med ekonomisk rådgivning åt bostadsrättsföreningar. Han varnade redan i våras för att bostadsrättsförenignarna skulle komma att behöva höja sina avgifter rejält.
”Sannolikt kommer inte att alla medlemmar att klara kraftigt höjda avgifter utan behöva hitta en annan boendeform, vilket kommer att sätta press på bostadsrättspriserna”, sa han till Affärsvärlden i maj.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.