Swedbank: Bostadsbristen skapar problem för svenska försvaret

Sverige är nu en del av Nato och ska rusta upp försvaret rejält. Men bostadsmarknaden skapar problem för den svenska militären, enligt Swedbank. ”Det är ett större problem för mindre orter”, säger ekonomen Maria Wallin-Fredholm.
När försvaret rustar upp kommer det behövas bygga nya bostäder. Här en bild från en militärövning på Gotland.
När försvaret rustar upp kommer det behövas bygga nya bostäder. Här en bild från en militärövning på Gotland. Foto: Yvonne Åsell / SvD / TT

Försvaret ska bygga ut sin verksamhet på en rad ställen runt om i Sverige. Men bristen på mark att bygga bostäder på sätter käppar i hjulet, varnar Swedbank. Det försenar de bostäder som skulle behöva byggas i dessa städer, menar banken.

“Generellt skulle jag säga att det är ett större problem för mindre orter än för större orter”, säger Swedbank-ekonomen Maria Wallin-Fredholm.

Hon syftar på städer som Karlsborg, Kristinehamn, Gotland, Arvidsjaur och så vidare.

“På en större ort eller stad tänker vi oss att det förmodligen är lättare att hitta en temporär bostad om det inte finns just när flytten behöver ske. Men om det är en mindre ort och det i dag råder balans eller brist på bostäder, så innebär det att det är svårt att hitta en bostad i närheten av arbetsorten. Och det är ju sannolikt en viktig faktor när man ska fatta beslut om att flytta eller inte. Det vill säga om man ska tacka ja till tjänsten eller inte.”

Maria Wallin-Fredholm på Swedbank.
Maria Wallin-Fredholm på Swedbank.

Att försvaret redan äger en hel del kringliggande mark som de inte vill ska bebyggas är också ett problem. Detsamma gäller de långa ledtiderna att bygga nya bostäder.

“Byggföretagen har tillsammans med Fastighetsägarna och Initiativet Bygg i tid tagit fram ett så kallat ledtidsindex som visar att det i genomsnitt tar 4,5 år att baxa igenom detaljplaner och bygglov och då har inte bostäderna ens börjat byggas än.”

Hur många bostäder hade behövt byggas – och vad tror du att realiteten blir på grund av bristen på byggbar mark?

“Det är en bra fråga och jag har inte sett någon sammanställd information om hur många nyanställningar det handlar om, men än spridda siffror för enstaka regementen. Men uppskattningsvis kommer antalet anställda öka med cirka 10-15 000 och det kan så klart inte översättas till behov av lika många nya bostäder. Så det kan jag inte riktigt svara på. Men inom vissa regioner kommer behovet av bostäder i alla fall att öka ganska mycket.”

Bostadsbyggandet i Sverige har bromsats in rejält. Det i kombination med att det tar lång tid att bygga i Sverige är några av problemen på bostadsmarknaden, menar Maria Wallin-Fredholm.

“Kommunernas arbetssätt behöver effektiviseras så att ledtiderna i detaljplan- och bygglovsprocesser kan kortas. Givet nuvarande lagstiftning borde ledtiderna för detaljplan och bygglovsprocesser kunna ligga på 2,5 år, men i stället varierar de mellan 3 och 6,5 år! Där finns det gott om förbättringspotential vilket skulle innebära såväl stora kostnadsbesparingar som att fler bostäder skulle kunna byggas.”

Läs mer:

Siffrornas tydliga språk: Bostadskrisen kraftigt överdriven

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från ABG Sundal Collier
Annons från Mangold