Swecos VD om Nato-effekten: ”Efterfrågan ökar”

Sweco levererar ett starkt andra kvartal och 7 av 8 affärsområden förbättrar sina marginaler. För Affärsvärlden berättar VD Åsa Bergman om det strategiskt viktiga förvärvet av tyska Frilling + Rolfs och om att efterfrågan kopplad till försvar och säkerhet ökar. "Vi har jobbat med den här sektorn under alla år, men efterfrågan ökar", säger hon.
Åsa Bergman, VD Sweco.
Åsa Bergman, VD Sweco. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Teknikkonsultbolaget Swecos omsättning steg 11,4% till 8 mdr kr (7 249), vilket kan jämföras med Modular Finance analytikerkonsensus som låg på 7,911 mdr kr. Den organiska tillväxten var 6%, justerat för kalendereffekter.

“Andra kvartalet är egentligen en fortsättning på första kvartalets positiva utveckling. Vi levererar ett bra kvartal med stabil tillväxt och förbättrad marginal. Omsättningen ökar med 11%. Jag är särskilt nöjd med att vi förbättrar marginalen i 7 av 8 affärsområden”, säger VD Åsa Bergman till Affärsvärlden.

Den positiva utvecklingen har drivits framåt av stabil efterfrågan, högre timarvoden och förbättrad effektivitet, menar Bergman. Ett område som ger bolaget extra skjuts framåt är ordrar kopplade till den gröna omställningen.

“Det är tydligt är att det finns en stor efterfrågan inom energisektorn. Vi jobbar med både produktion och transmission, distribution och lagring i alla länder vi arbetar i. Vi har vunnit uppdrag under det här kvartalet inom vätgas, och exempelvis i Nederländerna med VoltH2“, säger Bergman, som pekar på den stora efterfrågan kopplad till omställningen inom transportinfrastruktur i Europa.

Exempelvis har Sweco under kvartalet vunnit ett större uppdrag gällande projektering av spårvägstrafik i finska staden Åbo. Det råder dock fortsatt en svag marknad inom bostäder och kommersiella fastigheter.

Nato-effekter i Sweco

Under kvartalet tog Sweco även hem ett  fyraårigt ramavtal med fastighetsförvaltaren för Danmarks försvarsmakt, Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, värt 238 Mkr. Åsa Bergman tror att efterfrågan på försvarsrelaterade uppdrag kan öka till följd av Sveriges medlemskap i Nato.

“Generellt kan man väl säga det geopolitiska läget gör att efterfrågan ökar vad gäller säkerhets- och försvarsrelaterade investeringar. Vi har jobbat med den här sektorn under alla år, men efterfrågan ökar”, säger hon och fortsätter:

“Vi är beroende av den makroekonomiska situationen och tillväxten i Europa och vi påverkas av den europeiska agendan, till exempel rörande den gröna omställningen, och om den rör sig åt något håll så påverkas vi.”

Två nya förvärv

I samband med kvartalsrapporten annonserade Sweco även två nya förvärv: Valstar Simonis i Nederländerna och Frilling + Rolfs i Tyskland. Det nederländska bolaget har en omsättning på 7,7 miljoner euro samt 60 medarbetare. Det tyska har en omsättning på 5,4 miljoner euro och bidrar med 30 medarbetare. Det har inte kommunicerats några köpeskillingar för förvärven.

Affären i Tyskland är det första på flera år och och verkar vara av störst strategiskt värde.

“Det är extra roligt att annonsera det tyska förvärvet eftersom vi har jobbat i Tyskland i ett antal år med att förstärka vår verksamhet så att vi kan ta oss an tillväxt. Där är vi nu”, säger Bergman.

Sweco, Mkr Q2-2024 Konsensus Förändring mot konsensus Q2-2023 Förändring
Nettoomsättning 8 077 7 911 2,1% 7 249 11,4%
Ebita 794 790 0,5% 564 40,8%
Ebita-marginal 9,8% 10,0% 7,8%
Rörelseresultat 783 532 47,2%
Rörelsemarginal 9,7% 7,3%
Resultat före skatt 711 474 50,0%
Nettoresultat 540 357 51,3%
Resultat per aktie, kronor 1,50 0,99 51,5%

Konsensusdata från Modular Finance

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.