Svolders VD: Räkna med stök på börsen – oron måste vädras ut 

Börsen var förvånansvärt stark i början av året - men nu väntar en stökigare period. Först efter sommaren finns förutsättningar för en bättre marknad, säger Svolders VD Ulf Hedlundh till Affärsvärlden.
Svolders VD: Räkna med stök på börsen – oron måste vädras ut  - Ulf Hedlundh
Pressbild/TT

Bankkollapserna på den amerikanska västkusten och i Schweiz har skakat marknaden. Bankoro är aldrig bra för börsen då den förmedlas vidare i den samlade ekonomin, konstaterar investeraren och tillika Svolders avgående VD Ulf Hedlundh.

“Det gör att det inte alltid är helt fundamentala faktorer som styr. Det är väldigt mycket rädsla”, säger han och berättar att han inte förvånas över det som inträffat, så som de här bankerna har skötts.

Men samtidigt väntade han sig att problemen skulle starta i en delvis annan ände.

“Jag trodde nog att det skulle vara riskkapitalet, och då menar jag det egna kapitalet i många bolag som är investerat, som skulle ta stryk. Inte minst inom tech som inte tjänar pengar. Det i kombination med en del fastighetsinvesteringar som har varit gjorda på för låga avkastningskrav.”

“Inte så förskräckligt”

Däremot tycker han inte att fastighetsbolagens resultat ser så dåliga ut.

“Jag tycker kanske inte alla gånger att det är fastighetsbolagen som mår så dåligt utan det är snarare på ägarnivå i kombination med att vi har en situation där det är svårt att skapa refinansiering. Och när då företagsobligationsmarknader krympt ihop på det sättet den har gjort förväntar man sig att banksystemet ska klara av en del utav den refinansieringen. Frågan är ju om det kan det. Det handlar inte om att fastighetsbolagens kassaflöden eller resultat ser så förskräckliga ut”, säger han och fortsätter:

“En del av de komponenter som syns i resultaträkningen är ju värdeförsämringar av fastighetsvärden och det är ju för att dessa tidigare har blåst upp resultatet, så det tycker jag inte är så konstigt eller farligt.”

Fastighetsbolagen tycker Ulf Hedlundh överlag har tänkt och dragit nytta av historien.

“Här hade man riktiga problem på gamla 90-talet och i viss mån under finanskrisen. Nu har man faktiskt mycket fokus på kassaflöde i många utav bolagen, som är ganska så bra. Däremot så finns det väl kanske problem på ägarnivån att man har belånat sig lite för hårt.”

Det han istället oroas över är en svensk banksektor med lite för mycket fastighetsrelaterad utlåning vad gäller kommersiella fastigheter och bostäder.

“Det gör ju att bankerna blir lite rädda i sådana här situationer att ta på sig ytterligare exponering mot fastigheter. Det kan ju då i refinansieringstillfällen vara lite svårare för kredittagarna.”

Bättre marknad efter sommaren

Generellt förvånas Hedlundh över den styrka som har präglat börsen under inledningen av året. Nu tror han att vi kan vänta oss en stökigare tid fram över, samtidigt som han tror på en stabilisering under andra halvåret 2023.

“Jag tycker nog ändå det finns förutsättningar för en allt bättre marknad efter sommaren för någonstans måste den här oron som nu finns i banksystemet och inflationsoron vädras ut. Det ska inte uteslutas att det finns ett och annat problem kvar där ute. Vi hoppas att det inte är för mycket.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från Mangold