Svolder satsar på Scandic – och har ”massa case på gång”

Svolder går sämre än index och tänker nu höja utdelningen rejält. Detta samtidigt som de inte tagit in något nytt innehav i portföljen detta kvartal. "Den justerade utdelningspolicyn har inget att göra med att vi inte hittar investeringscase", säger VD Tomas Risbecker till Afv.
Tomas Risbecker, VD på investmentbolaget Svolder.
Tomas Risbecker är VD på investmentbolaget Svolder sedan april 2023. Foto: Pressbild.

Det går trögt för investmentbolaget Svolder. Det senaste kvartalet minskade substansvärdet med 4,6%, medan jämförelseindexet CSRX steg 2,9%. Ännu sämre har det gått senaste året då substansvärdet ökat med bara 17%, jämfört med CSRX som växte med 30%, nästan dubbelt så mycket.

Simmar i kölvattnet av pandemin

Något som VD Tomas Risbecker också inleder sina VD-ord med i kvartalsrapporten som släpptes på fredagen. Han ser ingen enkel förklaring till den svaga utvecklingen, men tar upp att flera bolag fortfarande simmar i kölvattnet av pandemin.

“Det kanske låter konstigt men många bolag påverkas fortfarande av pandemin. Dessutom har vi flera bolag vars projektförsäljningar drar ut på tiden”, säger han till Affärsvärlden.

När Risbecker tillträdde som VD i april i fjol valde han att banta i portföljen från 20 till 17 bolag. Det blev senare 18 innehav efter att aktier i hotellkedjan Scandic Hotels förvärvats. Svolder köpte också ytterligare aktier i hotellbolaget för 63 mkr det senaste kvartalet.

Endast fyra bolag gick bättre än jämförelseindex det senaste kvartalet. Svolders största innehav New Wave Group och Ependion (före detta Beijer Electronics) tillhör de 14 som gick sämre än index.

Men att förändra investeringsstrategin är inget VD:n ser som nödvändigt. Han tycker att den nuvarande lutar mot en stadig filosofi som inte bör rubbas.

“Det finns ingenting som pekar på att vi inte kan slå index över tid. Det är vi absolut övertygade om.”

Höjer utdelningen rejält

Något som däremot justeras är policyn om utdelning, som Risbecker beskriver som en av bolagets käpphästar. Den har som målsättning att ge aktieägarna en stigande utdelning över tid. Därmed föreslår styrelsen nu höjd utdelning från 1 till 1,70 kronor per aktie.

Är det inte bättre att växa och återinvestera i småbolagen, i stället för att fokusera på utdelning?

“Bland investerare finns det olika sätt att se på det. Man skulle kunna tycka att det är bättre för småbolagen att behålla pengarna, men vi gillar den typ av bolag som har balans mellan vinst, kassaflöde och utdelning”, säger Risbecker.

I kvartalsrapporten skriver han också att de inte hittat något nytt bolag att investera i.

Kan det vara så att ni höjer utdelningen eftersom ni inte hittar bra nya aktier att investera i just nu?

“Vissa kvartal är det helt enkelt inte rätt tillfälle att köpa aktier. Det kan handla om att vi ser ett bolag som felvärderat, eller att tajmingen är fel. Men den justerade utdelningspolicyn har inget att göra med att vi inte hittar investeringscase”, säger han.

“Vi har massa case på gång.”

Citerar stora tänkare

Ett slags signum för Risbecker har blivit hans avslutande mening i Svolders VD-ord där han citerar kända män. Affärsvärlden skrev i mars om hans citering av fysikern Arkimedes: ”Ge mig en fast punkt och jag ska
rubba jorden.”

I rapporten därefter blev det affärsmannen Warren Buffett och nu senast Winston Churchills “framgång är inte slutgiltig, misslyckande är inte förödande: det är modet att fortsätta som räknas.”

“Jag har redan börjat fundera på citatet inför nästa kvartal”, säger VD:n.

Svolders fem största innehav

Aktie Antal i miljoner Aktiekurs
(SEK)
Marknadsvärde
(MSEK)
Andel av
substansvärdet %
Andel av
bolagets
kapital %
Andel av
bolagets
röster %
New Wave Group 8 113,4 907 15,1 6 1,6
Ependion 4,4 108,4 481 8 15,1 15,3
Elanders 4,3 96 411 6,8 12,1 8,3
Scandic Hotels Group 5,6 68,7 381 6,3 2,9 2,9
Arjo 8,5 41,94 358 6 3,1 2

Siffror från sista augusti i år. Under fjärde kvartalet köpte Svolder aktier i Scandic Hotels för 63 miljoner kronor och i Arjo för 26 miljoner kronor. Aktier såldes i Engcon för 72 miljoner kronor, Troax för 52 miljoner kronor, Nolato för 30 miljoner kronor samt i New Wave för 12 miljoner kronor.

Läs mer:
Svolders VD om tunga New Wave och vikten av utdelning: ”Vi gör småbolag på riktigt”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.