Sveriges viktigaste fabrik – Astra Zeneca jagar ersättare för fyra tunga patent

Astra Zeneca lanserar 20 nya läkemedel de kommande åren. Majoriteten ska tillverkas på några av Sveriges viktigaste kvadratmetrar – de i Södertälje. Där produceras redan toppsäljarna, men fyra viktiga patent går ut de närmaste åren.
Sveriges viktigaste fabrik – Astra Zeneca jagar ersättare för fyra tunga patent - Kopia av Kopia av Kopia av Kopia av Kopia av Kopia av Dubbel
Per Alfredsson, Sverigechef Astra Zeneca bygger ut anläggningen i Södertälje. Foto: Pressbild.

”Sverige är viktigt för Astra Zeneca, och Astra Zeneca är viktigt för Sverige”, säger bolagets Sverigechef Per Alfredsson.

Den svensk-brittiska läkemedelsjätten är världens tionde största baserat på omsättning, och sjätte största baserat på börsvärde.

Anläggningen i Södertälje står för en tredjedel av Astra Zenecas totala omsättning. Där breder bolagets största produktionsanläggningar ut sig över en 1 650 000 kvadratmeter stor yta. Och det är viktiga kvadratmetrar.

Som Alfredsson anspelar på är Södertäljeanläggningen så stor att den är av vikt för hela Sverige. Under 2023 exporterade Astra Zeneca läkemedel från Sverige för 168 miljarder kronor. Därmed står bolaget för 5% av den svenska varuexporten – så mycket som 68% av Sveriges läkemedelsexport. Det gör bolaget till en av landets främsta exportmotorer.

12 miljarder tabletter per år

I Södertälje produceras mer än 30 olika läkemedel till mer än 100 marknader. Om man ser till volymer produceras mellan 11–12 miljarder tabletter och kapslar årligen och runt 80 miljoner inhalatorer. Därtill kommer ett betydande volymer av sterila produkter för injektion och aktiva substanser – som exporteras till hela världen.

Här finns 8 av 10 blockbusters

Och det finns ingen tvekan om att Södertälje har en stor betydelse för bolaget. 8 av 10 storsäljare tillverkas där. Astra Zenecas storsäljare läkemedlet Forxiga, står ensam för 14% av Astra Zenecas hela försäljning. Men nya innovativa läkemedel måste ständigt fyllas på.

Fyra av blockbusterpatenten (det vill säga kassasuccéer) går ut de närmaste åren. Astra Zeneca förlitar sig på att förnyade patent i form av uppföljare och att kombinationsläkemedel kommer ersätta merparten av detta, enligt Alfredsson.

Men trots jakten på nya toppsäljare är utgående patent inget som håller Sverigechefen vaken om natten.

”När det gäller patent så finns det många faktorer som påverkar de kommersiella bedömningarna. Många läkemedel är svåra att tillverka vilket gör att det kan finnas stor efterfrågan på originalläkemedlen, även när patenten gått ut”, säger Per Alfredsson.

8 av 10 blockbusters produceras i Södertälje (Fetmarkerade) Miljarder USD (2023)
Forxiga 5,9
Tagrisso 5,8
Imfinzi 4,2
Soliris 3,1
Ultomiris 2,9
Lynparza 2,8
Calquence 2,5
Symbicort 2,3
Fasenra 1,5
Brilinta 1,3
Källa : Astra Zeneca

Väntar besked på många fas 3-studier

Målet för Astra Zeneca är att sälja för 80 miljarder USD år 2030, och det är inom räckhåll, enligt Sverigechefen. För Astra Zenecas ambition är att lansera 20 nya läkemedel fram till dess. Och många av dem ska produceras, fyllas och paketeras just i Södertälje.

Hittills har vi presenterat åtta av de 20 nya läkemedlen. I fjol hade vi nio positiva fas 3-studier och i år får vi resultaten från ett stort antal fler. Efter positiva fas 3-resultat ansöker vi om marknadsgodkännande, vilket kan variera mellan olika marknader”, förklarar Per Alfredsson.

Foto: Astra Zeneca

Kvadratmetrarna i Södertälje kan delas upp i två områden: ”Sweden Operations”, som tillverkar syntetiska läkemedel och på tillverkningscenter för biologiska läkemedel, ”Sweden Biomanufacturing Center”. Båda är tillverkningsanläggningar för kommersiell lansering.

Och Astra Zeneca är beredd att investera för att hålla tempot uppe. För några månader sedan meddelade Astra Zeneca sin största satsning på biologiska läkemedel på flera år.

För närmare 1,5 miljarder kronor utökas ytan med 50% eller 2 700 kvm.

Skapar jobb men varslar

Och det kan behövas. I Astra Zenecas nuvarande forskningsportfölj är mer än 50% av projekten biologiska läkemedel. Produktionen ska vara i gång i de nya lokalerna redan 2027.

”Investeringen visar på det förtroende som finns för den kompetens och potential som finns i Södertälje och Sverige. Den planerade utbyggnaden skapar cirka 100 nya jobbmöjligheter”, säger Per Alfredsson.

Samtidigt har bolaget precis varslat.

”De nu aviserade förändringar innebär att vi räknar med att omkring 70 tjänster av totalt 4 700 kommer att påverkas på olika sätt, vilket såklart är ett svårt besked för de enskilda medarbetarna. Vi erbjuder alla möjligheter till stöd”, säger Per Alfredsson.

Läs också:

Astra Zenecas kärn-resultat per aktie något bättre än väntat

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.