Sveriges okända konsultmiljardärer
Nu i dagarna är det dags för Accentures partners att anmäla sig till den stora aktiefesten. Det är nämligen tid att sälja en del av de aktier som alla partners fick vid börinstroduktionen juli i fjol då Accentures noterades i New York.
Introduktionen innebar att bolagets 2 500 partners runtom i världen fick se färgen på sina pengar, även de 30 delägarna i Stockholm och Göteborg.
Priset sattes till 14,50 dollar per aktie vilket innebar att varje partner i genomsnitt fick aktier värda 50 Mkr.
Exakt hur mycket beror på hur länge varje partner varit just partner och hur bra de presterade fram till tilldelningen. Men det är välförborgade hemligheter.
Accentures svenske VD Magnus Sjöqvist vill inte kommentera utförsäljningen med hänvisning till att företaget befinner sig i en tyst period, men säger:
“Sverige är en rätt ung partnergrupp. Jag skulle därför gissa att vi ligger något under snittet, men jag har inte räknat på det,” säger Magnus Sjökvist, VD för Accenture i Sverige.
Vid introduktionen var Accentures partners nog ledsna över att de inte fick sälja sina aktier på en gång, men Accenture har trotsat alla tyngdlagar bland konsultbolagen och stigit på börsen. Rejält till och med.
Efter en initial dipp efter introduktionen hade kursen vid årsskiftet fördubblats. Visserligen har aktien fått en del stryk den senaste månaden, men kursen var på torsdagen 23 dollar, 60 procent högre än vid noteringen.
Det innebär att Accentures svenska partners idag sitter på aktier värda i snitt 80 Mkr. Om Sverige ligger i mitten av ligan i tilldelning innebär det att 30 partners i Sverige tillsammans är värda 2,4 miljarder.
Nu får de sälja 10 procent genom en gemensam placering hos en större ägare. Morgan Stanley och Goldman Sachs håller som bäst på och placerar de totalt 100 miljoner aktierna.
Pengarna kommer i juli, lagom till industrisemestern och Accentures partners i Sverige kan med andra ord spä på semesterkassan rejält.
”Oj då,” säger Peter Meinhardt, ansvarig för marknadsenheten Products. ”Det har jag inte följt så noga.”
Hans kollega Jonas Liljenberg, som är ansvarig för nordisk affärsutveckling är lite mer tveksam till om det är en bra affär eller ej.
”Man får komma ihåg att vi inte längre delar ut vinsten varje år till bolagets partners. Och vi har fått ge upp mer än hälften av våra löner i all framtid i utbyte mot aktier. Vad som blir bäst i slutänden återstår att se. Det är inte säkert att det är bättre att äga aktier,” säger han.
Jonas Liljenberg har inte bestämt sig än för om han ska sälja eller ej.
Hittills har bara två av Accentures partners i Sverige slutat, men inte för att leva på räntorna. Det är nämligen bara om man går i pension som man får sälja. Slutar man av andra skäl får man inte sälja på åtta år.
”Vi är ordentligt inlåsta,” säger Jonas Liljenberg. ”Det går inte att sluta och leva på räntorna. Vem skulle då vilja investera i Accenture?”
Det kan kanske vara klokt eftersom Accentures partners kontrollerar 80 procent av aktierna och de övriga anställda ytterligare 8 procent. En alltför generös möjlighet att sälja skulle med all sannolikhet pressa kursen genom ren utbuds- och efterfråganlogik, alldeles bortsett från att bolaget inte är värt så mycket utan sina partners.
Hela listan med glada partners i Sverige: Magnus Sjöqvist Lars Börjesson Peter Dubois Göran Jansson Peter Meinhardt Mikael Persson Torbjörn Stockman Mikael Hansson Carl-Peter Thorwid Jan Rehnman Christer Mohlin Katarina Axelsson Joakim Mellander Magnus Norrström Jonas Liljenberg Jonas Serlachius Christer Hellström Annika Thunberg Anders Helmrich Björn Ivroth Mats König Jörgen Lenz Mattias Lewren Buster Liljekvist Joakim Sjöman Karin Svensson Nils-Erik Thuden Lennart Ulvskog Richard Schröder Per Österman
Johan Jörgensen
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.