Sveriges nya dynasti

Efter Jan Stenbecks död har makten över sfären hamnat i knät på de fyra barnen. Och med Cristina Stenbeck i spetsen har de aktivt säkrat familjens kontroll över ett börsimperium värt över 100 miljarder kronor. Affärsvärlden har kartlagt Sveriges yngsta makthavare.

Kring middagsbordet på Stenbeck-farmen i Luxemburg sitter gräddan av sfärens direktörer samlade. Jan Stenbeck håller hov vid en av sina återkommande konferenser som samlar makten i de olika bolagen.

26 ÅR: Cristina Stenbeck.

Sida vid sida med toppcheferna sitter också Jan Stenbecks fyra barn Cristina, Hugo, Sophie och Max.
Bilden är från mitten på 1990-talet, men det är ingen ovanlig bild i Stenbeck-sammanhang. Jan Stenbeck beskrivs som brukspatronen som lade stor vikt vid att markera ägarfamiljens inflytande och ständiga närvaro.

Snart tio år senare står de fyra barnen som arvtagare till det mytomspunna företagsimperiet som deras far förvandlat från en traditionell industriverksamhet inom skog och stål till en av Sveriges största bolagsgrupper med fokus på medier och telekom. Det sammanslagna Kinnevik och Invik har tillsammans tillgångar värda omkring 35 miljarder kronor. De kontrollerar börsbolag med ett sammanlagt värde på över 100 miljarder. Det innebär att Stenbeck-gruppen nu ingår i samma division som svenskt näringslivs giganter Investor och Industrivärden.

24 ÅR: Hugo Stenbeck.

De fyra syskonen, med Cristina Stenbeck i spetsen, har nu allas blickar på sig när de ska föra imperiet vidare i den tredje generationen.
Och till skillnad från arvtagare i många andra stora familjebolag är det tydligt att Stenbeckbarnen inte tänkt anta rollen som passiva förvaltare med armlängds avstånd från verksamheten.

Det är tydligt att Jan Stenbeck velat uppfylla sin fars önskan om att nya generationer skulle föra arvet vidare. Cristina, Hugo, Sophie och Max skolades därför tidigt in i koncernen.

Redan 1997 valdes Cristina Stenbeck in som suppleant i maktbolaget Inviks styrelse. Jan Stenbeck konstruerade också sfären så att familjen skulle kunna behålla makten. Kontrollen över sfärbolagen ligger i ägarbolaget Emesco.

Där tog Cristina Stenbeck över ordförandeposten hösten 2002 efter faderns död. Även Hugo och Sophie har gått in som suppleanter i styrelsen. Därmed har alltså barnen den yttersta och direkta makten över sfären. En jämförelse kan göras med Sveriges andra finansdynasti, Wallenberg, där maktinstrumentet utgörs av Wallenbergstiftelserna. Där tog Peter Wallenberg över som ordförande efter fadern Marcus.

23 ÅR: Sophie Stenbeck.

Men medan Peter Wallenberg var 56 år när han axlade manteln var Cristina Stenbeck bara 25 år. Det är unikt. Och så här långt är det framförallt Cristina som fått bära det tyngsta ansvaret efter sin fars död och vara familjens ansikte utåt. Men trots sin unga ålder har hon fyllt tomrummet mer än vad de flesta räknat med.

– Cristina drivs i hög grad av en stark lojalitet till hela sin familj och till företagen. Hon är enormt ansvarstagande. De som känner henne är inte överraskade. Hon förvaltar ansvarsrollen mycket bra. Somliga, som Cristina, är duktiga på att ta tillvara nya situationer. Hennes verkligt stora roll, som medier kanske inte alltid förstår, är ägarrollen, den handhar hon utmärkt, säger Viveca Ax:son Johnson, vice ordförande i investmentbolaget Nordstjernan och ledamot i Invik.

– Hon är sin fars dotter, hon har samma intellekt och energi. Hon är smart och har en stark vilja.
Hon har alla ingredienser för att göra något bra, säger en person som arbetar med henne.

– Det jag ser av henne tolkar jag som att hon går in för att lära sig. Hon är påläst, har bra koll och följer ledningarna i bolagen nära. Men hon spelar inte allan och tjattrar i onödan, säger en annan källa.

Samtidigt förvånas många över med vilken kraft som hon tagit befälet över koncernen. Efter Jan Stenbecks död försökte många bolagschefer flytta fram sina positioner men de fick snabbt rätta in sig i ledet.

19 ÅR: Max Stenbeck.

Cristina valde att inte peka ut någon enskild direktör som extra betydelsefull. Genom att delvis förnya styrelsesammansättningarna såg hon till att ingen nyckelperson fick en för stark ställning. Ett exempel är Metros styrelse där Pelle Törnberg plötsligt fick sällskap av Anders Fällman och två externa amerikanska styrelseledamöter.

– Det var en maktmarkering mot Pelle Törnberg, säger en källa.

Det är tydligt att Cristina Stenbecks agerande har ingett respekt i sfären och lojaliteten till ägarfamiljen har inte brutits.

Men Cristina nöjer sig inte med detta. Under det senaste året har hon tagit plats i samtliga viktiga styrelser i gruppen, och därefter också aktivt börjat bygga ett eget nätverk av yngre nyckelpersoner i sfären.

– Hon håller på att knyta upp ett eget gäng för att inte bli så beroende av de gamla gubbarna. Det är givetvis lite känsligt men samtidigt säkert något som direktörerna förstår, säger en analytiker som följer Stenbeck-sfären nära.

Precis som Jan Stenbeck har Cristina valt att inte bo i Sverige. Hon har London som huvudbas men har också en fast plats i Stockholm där hon bor i sina farföräldrars paradvåning med elva rum på fashionabla Villagatan på Östermalm. Bland grannarna finns bland annat styrelseproffset Peggy Bruzelius.

Men familjens centrum är fortfarande, och har alltid varit, Mayville Farm på Long Island utanför New York där mamman Merrill McLeod fortfarande bor.
Det var på Long Island som Jan och Merrill slog ner sina bopålar i mitten på 1970-talet. Bröllopet hölls på Mayville Farm 1976 och ett år senare föddes äldsta dottern Cristina. Mellanbarnen Hugo och Sophie föddes 1979 och 1980 och yngsta sonen Max föddes 1985.

Även om Jan Stenbeck arbetade långa dagar över hela världen under barnens uppväxt så spenderade han trots det mycket tid hemma med familjen. Den första och viktigaste inblicken i affärerna fick barnen redan som mycket små hemma kring middagsbordet.
Jan Stenbeck gjorde sig känd för att styra imperiet genom ständiga telefonsamtal till bolagscheferna.

Många av affärsbesluten fattade han hemma på familjens residens.

Stenbeck-barnens uppväxt var så långt ifrån en ordinär tillvaro som man kan komma. Det är tydligt att Jan Stenbeck inte snålade med resurserna när det gällde barnen.

Mayville Farm växte i takt med familjen. I dag finns bland annat tennisbana, pool och lusthus på tomten. Hushållet har skötts av anställd personal: hembiträden, trädgårdsmästare och barnflickor.

Men det var långt ifrån en kravlös tillvaro för de fyra syskonen. Jan Stenbeck hade själv en examen från prestigefyllda Harvard Business School och det är tydligt att han månade om barnens utbildning. De skulle inte få några gratischanser i koncernen.

– Pappa var stenhård med att vi alla skulle avsluta våra utbildningar först. Och ska de [Hugo, Sophie och Max] kliva in i Invik eller Kinnevik ska de dessutom kunna svenska, förklarade Cristina i en intervju med sfärbolaget Moderna försäkringars kundtidning Broker News våren 2003.

– Man föds in i familjen men man föds inte till några arbetsuppgifter i sfären. Man måste arbeta sig in i koncernen på egen hand, säger Johan Stenman, nära medarbetare till Jan Stenbeck under mer än 20 år.

De fyra syskonen fick alla gå på den privata grundskolan Green Vale på Long Island. Efter avslutade gymnasiestudier åkte Cristina som 18-åring till Lund för att läsa svenska vid universitetet. Därefter fortsatte hon till American University i Paris för att sedan avsluta utbildningen på ansedda Georgetown University i Washington D.C.

– Hon var en trevlig student som skötte sig bra och var flitig och intresserad, säger Lena Bruzaeus, som var Cristinas svensklärare i Lund.

När utbildningen var klar markerade Jan Stenbeck detta genom att 1997 placera Cristina som suppleant i Inviks styrelse. Hon hade dessförinnan också praktiserat på olika företag i koncernen.

Medan Cristinas utbildningsväg är väl beskriven i medierna så är de övriga syskonens inte lika väl kända. Hugo Stenbeck fortsatte till internatskolan Kents Hill i Maine. Där var Jan Stenbeck med och sponsrade skolans nya ishall. Hugo har senare gjort sig känd som en stabil back i ishockeylaget på New York University där han studerar ekonomi.

19-åriga Max Stenbeck är fortfarande inte klar med sin utbildning. Förra våren tog han studenten från den prestigefyllda internatskolan Choate Rosemary Hall i Connecticut, som kan räkna in president John F. Kennedy bland sina studenter.

Skolan är känd för sin höga akademiska standard och antagningskraven är hårda. Majoriteten av eleverna går vidare till toppuniversiteten i USA.

Personer i Stenbeck-sfären beskriver Max Stenbeck som analytisk och begåvad och räknar med att han i framtiden kan få en betydelsefull plats i gruppen.

– Mellanbarnen framstår inte som lika insatta men Max verkar vara en kille på bettet, säger en källa i koncernen.

Max potential bekräftas av hans husfar vid Choate, John Faulkner:

– Han var en mycket begåvad elev och gick flera krävande kurser. Jämfört med andra jämnåriga var han väldigt kunnig i internationella frågor som politik och ekonomi. Jag tror att det hade att göra med familjens internationella affärer.

Efter examen har Max, precis som sin äldre bror, gått vidare till New York University där han studerar ekonomi.

En viktig del av Stenbeck-barnens uppfostran var kontakterna med Sverige. Trots att de alla är födda i USA var Jan Stenbeck mån om att barnen skulle ha en nära koppling till Sverige. Ett exempel är de årliga semestrarna på godset Kristineholm norr om Uppsala.

Detta har hjälpt Cristina, Hugo, Sophie och Max att bygga upp egna nätverk i Sverige med en rad inflytelserika personer. Främst syns detta hos Cristina Stenbeck som också har fått den starkaste förankringen bland direktörerna i koncernen.

Där spelar personer som Lars-Johan Jarnheimer, Pelle Törnberg, Vigo Carlund och Anders Fällman viktiga roller. Också Kinna Bellander, vice-vd på MTG, står Cristina nära.

I det externa nätverket syns Viveca Ax:son Johnson tydligast. Hon beskrivs både som en nära vän och en nyckelperson som har guidat Cristina in i det svenska näringslivets finrum.

– Jag har känt familjen Stenbeck under många år. Jan var en god vän. Idag har jag också en professionell relation till familjen eftersom jag sitter i Inviks styrelse. Att ställa upp för Cristina och hela familjen Stenbeck var en självklarhet när Jan gick bort, särskilt som jag är oberoende och normalt verkar utanför Stenbecksfären, säger Viveca Ax:son Johnson.

Cristina Stenbeck syns med jämna mellanrum ute i Stockholms krogliv. Hon äter ofta middag hos “huskockarna” Erik Lallerstedt och Pontus Frithiof på deras restauranger Eriks Bakficka och Pontus in the Green house.

– Hon är aldrig ute sent utan håller normala tider. Hon släpper inte loss och är diskret klädd och har ofta ett gäng direktörer med sig. Hon är ingen partymänniska utan jobbar hårt och hinner därför inte med Spy Bar, säger kändisjournalisten Sten Hedman på Se & Hör.

Andra förklarar Cristinas låga profil i Stockholm med den hårda mediebevakningen efter Jan Stenbecks död. Personer som känner henne berättar om punktmarkering av fotografer som periodvis har följt efter henne natt som dag.

Även de yngre syskonen har synts allt mer i Stockholm det senaste året. Både Hugo och Sophie har ett eget umgänge bland stans överklassungdomar, och där ingår bland annat prinsessan Madeleine.

Trots lyxuppväxten beskrivs Stenbeck-barnen som
ödmjuka, lågmälda och väluppfostrade. Även om Cristina är den som står i rampljuset råder det ingen tvekan om att även de yngre syskonen är intresserade av att ta en plats i Stenbeck-imperiet.

Hösten 2002 tog Hugo över ansvaret för att slutföra pappans satsning på Americas Cup-utmaningen Victory Challenge. Utmaningen var Jan Stenbecks favoritprojekt och det var en markering från familjens sida att ett av barnen deltog i arbetet med att slutföra tävlingen.

Max har hittills inte dykt upp i några officiella sammanhang men det är inte överraskande med tanke på att han fortfarande studerar. Men mycket talar för att även Max vill arbeta i koncernen i framtiden.

– Han har redan deltagit i olika affärsmöten och talade om att han ville engagera sig i företagen, säger Ben Small, studierektor på Choate.
Cristina Stenbeck har själv öppnat för att Max ska arbeta aktivt i gruppen.
– Max är väldigt analytisk, jag hoppas att han är intresserad av att arbeta med bolagen när den tiden kommer, förklarade Cristina i intervjun med Broker News.
_____________________

JAN STENBECKS FEM ARVINGAR

CRISTINA STENBECK
Ålder: 26 år
Utbildning: Green Vale School, Lunds universitet, American University i
Paris, Georgetown University i Washington D.C.
Bor: London, Stockholm
Styrelseuppdrag: Kinnevik, Invik, Metro, MTG, Tele2, Transcom, Millicom, Emesco.

HUGO STENBECK
Ålder: 24 år
Utbildning: Green Vale School, Kents Hill, New York University
Bor: New York
Styrelseuppdrag:
Suppleant Emesco

SOPHIE STENBECK
Ålder: 23 år
Utbildning: Green Vale School, S:t Andrew’s School i Delaware, New York University.
Bor: New York
Styrelseuppdrag: Ledamot Glocal Forum, suppleant Emesco samt arbetar med speciella projekt i
nom Metro-koncernen.

MAX STENBECK
Ålder: 19 år
Utbildning: Green Vale School, Choate Rosemary Hall, New York University.
Bor: New York
Styrelseuppdrag: Inga

FEMTE BARNET
Ålder: 7 år
Utbildning: Börjar första klass till hösten.
Bor: Stockholm

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.