Sveriges hemligaste maktsfär

Från skyskrapan i Los Angeles stärker den hemlighetsfulla amerikanska fondjätten Capital Group successivt greppet om svenskt näringsliv. Med innehaven i Astra Zeneca och ABB är gruppen snart mäktigare än Wallenbergarna.

Nyheten om att den amerikanska fondjätten Capital Group gått in som storägare i ABB flimrade förbi på nyhetsskärmarna häromveckan. Tidningarna tog knappt notis om detta och än mindre gjorde skygga Capital Group något väsen av det.

Men ägarförändringen är värd uppmärksamhet. Faktum är att företaget i och med investeringen i ABB blir en av Stockholmsbörsens allra största ägare, där det nu kontrollerar 5,3 procent av röster och kapital. Med ökningen knappar Capital Group in ytterligare på Wallenbergsfären, som i dag äger motsvarande 10 procent i ABB. Sedan lång tid tillbaka är nämligen Capital Group största ägare i Astra Zeneca, där det äger 12 procent medan Investor bara äger 5 procent. Capital Group äger också aktier i svenska företag som Swedish Match, Handelsbanken, Securitas, Holmen, Volvo, Ericsson, Capio, SEB och OM. Gruppens svenska investeringar värderas till cirka 70 miljarder kronor.

Bakom fasaden på kontorskomplexet i centrala Los Angeles döljer sig en av Amerikas i särklass största fondbolag som lever efter devisen att verka men inte synas. På Capital Group är de antällda till och med så skygga att de vägrar att lämna ut bilder på företagsledningen eller ens bilder på fastigheten i Los Angeles där huvudkontoret är beläget när Affärsvärlden frågar. Räkna inte heller med att några personer på bolaget uttalar sig om investeringar eller deras syn på börsen.

– Jag har försökt att få dem att tala med svenska journalister om sina investeringar men det är dödfött, svaret blir alltid nej, säger Staffan Ternby, informationschef på Astra Zeneca.

Jason Pilalas och Jonathan Knowles är de två analytiker som följer Astra Zeneca på Capital Group. När Affärsvärlden talar med dem förklarar de vänligt men bestämt att de inte vill svara på några frågor. Företagets policy är att inte synas i medier utan att arbeta direkt med sina kunder.

Devisen verka men inte synas tycks ha givit resultat. Vid en närmare granskning av deras fonder, jämfört med konkurrenternas, visar det sig att Capital Group står sig väl. Tittar man på de fyra största och viktigaste fonderna så har de under lång tid, 5-15 år, gått väldigt bra. I en procentuell rankning med andra jämförbara fonder hamnar företaget under åren bland de tio procent bästa.

– Vi är ganska konservativa när vi placerar, så i goda tider går vi ofta sämre än index, men i tuffa tider klarar vi oss bättre, säger Chuck Freadhoff, talesman för Capital Group.

Capital Group grundades 1931 i Los Angeles av Jonathan Bell Lovelace, som klarat sig i princip helskinnad ur börskraschen och depressionen. Bolaget har vuxit sig så stort att det i dagsläget förvaltar 500 miljarder dollar i tre bolag. Det största är Capital Research Management som förvaltar cirka 350 miljarder dollar i 29 fonder som vänder sig till allmänheten i form av fond- och pensionssparande.

Den andra grenen är Capital Guardian Trust Company som investerar på uppdrag av institutionella placerare, så som stora pensionsfonder. Här förvaltar företaget 125 miljarder dollar. Den tredje och minsta grenen är Capital International Incorporated, som investerar på uppdrag av internationella kunder, oftast institutionella placerare. Den delen av Capital Group förvaltar 25 miljarder kronor.

Capital Group har flera likheter med andra fondförvaltare, men skiljer sig också tydligt på flera punkter i sitt sätt att arbeta och det kan vara en förklaring till företagets framgångar. Liksom många andra investerare har de ett mycket långsiktigt perspektiv när de investerar, och lider inte av kvartalskapitalism, i stället utnyttjar de kurssvackor. Aktieinnehavet i Astra Zeneca har de haft sedan början av 1980-talet, och bolaget ägde aktier i Hennes & Mauritz i cirka sju år under 1990-talet.

– Vi investerar inte i sektorer eller regioner, utan i bolag som vi anser vara bra att investera i. Våra investeringar är analysdrivna och vi besöker årligen cirka 5 000 företag och träffar då företagsledningen, fabriker, butiker eller annan väsentlig verksamhet. Vi pratar med kunder för att få en känsla för bolaget, säger Chuck Freadhoff och fortsätter:

– Vi brukar först ta en liten position i ett företag, sedan ökar vi vår ägarandel när vi lärt känna företagsledningen och är nöjda med utvecklingen.

Capital Groups riktiga styrka är dess analysteam och förvaltare. I koncernen arbetar i dag cirka 200 stycken analytiker, som anses vara bland de allra bästa i branschen och företagsledningarna i de bolag som Capital Group investerat i har stor respekt för dessa.

Förvaltarna utvärderas under rullande fyraårsperioder. Den största delen av ersättningen bygger på individuell prestation under perioden, men förvaltarna belönas också utifrån vilken avkastning fonden som helhet ger.

– Vi vill att våra analytiker ser till varje fonds bästa. Är det så att en analytiker inte tror på en enda aktie i sin sektor så är det bäst om han avråder från placeringar i den och blir belönad för det, säger Chuck Freadhoff.

Capital Group skiljer sig också radikalt beträffande hur de organiserar förvaltarna. I vanliga fall i både Sverige och utomlands brukar en förvaltare förvalta en fond. På Capital Group finns en grupp på mellan tre och nio personer som tillsammans sköter förvaltningen av en fond. Varje person gör sina investeringar på egen hand, fri från de andra personerna i samma grupp. En senior förvaltare övervakar dock alla i gruppen så att de inte, ovetande av hur de andra agerar, av slump råkar köpa för många aktier i ett och samma bolag.

– I och med det blandas olika förvaltningsstilar under ett och samma tak blir det en stor riskspridning. Detta sätt att arbeta härstammar nog ur en tradition av att ha en särpräglad företagskultur med en ohierarkisk organisation, säger en person som arbetat mot Capital Group.

Antalet anställningsår på Capital Group är i snitt mycket stort, exempelvis har Jason Pilalas arbetat i företaget i 30 år. Detta innebär att det finns en stark kontinuitet på företaget, jämfört med på andra fondbolag. Skulle en förvaltare där lämna sitt jobb innebär det ett tydligt avbräck för en specifik fond eftersom det där endast finns en förvaltare per fond.

Capital Group har också som filosofi att ha låga förvaltningskostnader. De ligger under genomsnittet i branschen, och förklaringen är att de har få men stora fonder. På så sätt kan Capital Group dra fördel av skalekonomier och sänker förvaltningsavgifterna när fonderna växer.
Klart är att Capital Group är högt skattade och respekterade på marknaden.

– De är en av de absolut proffsigaste kunderna att ha att göra med. De är mycket välorganiserade, man får raka besked och de är väldigt kompetenta, de är inte minst pålästa, säger en person som arbetar mot Capital Group.

– Analysteamet är mycket kompetent, de är i världsklass. Det är väldigt givande för företagsledningen att diskutera med dem, säger en person på ett svenskt företag där Capital Group är aktieägare.

På samma sätt som svenska institutionella placerare väljer fondförvaltaren att vara passiva ägare vad gäller representation i styrelser och nomineringskommittéer. I bolag där de är storägare blir de dock tillfrågade av nomineringskommittén om sin syn på utformningen av den nya styrelsen. Capital Group är däremot mer fokuserade på ett företags ledning, hur den är sammansatt och vilka det är som leder bolaget. I stället för att ha kontakt med styrelsen väljer de att ha direktkontakt med företagsledningen, vilket är ovanligt. Ägare brukar ju vara de som tillsätter styrelser, som i sin tur för dialog med bolagets ledning.

– När Capital Group träffar oss är de mycket krävande, de ställer kritiska frågor till företagsledningen för att få en uppfattning om vilket grepp vi har om verksamheten. Det är ofta provocerande frågor för att de ska få en bild av vilken tillförsikt vi har, säger en person på ett företag där Capital Group är aktieägare och fortsätter:

– Tycker de att verksamheten sköts illa, eller är missnöjda med en lansering av en viktig produkt, får vi definitivt veta det. Capital Group är inte fina i kanten, oftast lite burdusa. Man får ha skinn på näsan för att kunna ta dem, de lallar inte med känsliga frågor.

Även Chuck Freadhoff bekräftar den här bilden och förklarar att Capital Group inte är aktiva ägare, utan långsiktiga passiva investerare, som väljer att ha direktkontakt med ett företags ledning.

– Är vi missnöjda med något så får företagsledningen veta detta, säger han.Capital Group förvaltar aktier i följande svenska bolag: Astra Zeneca, ABB, Handelsbanken, Securitas, Swedish Match, Holmen Volvo, Q-Med, Anoto, Ericsson, Capio, Gunnebo, Micronic Laser Systems, Teleca, Nobia, SEB, Sectra, Höganäs, Proffice, OM, Enea, Switchcore. (Källa: SIS, per 30/12-02). De svenska investeringarna är värda ca 70 mlijarder kronor. Totalt förvaltar gruppen ca 500 miljarder dollar.

Verksamhet:
Capital Research Management: Förvaltar cirka 350 miljarder dollar i 29 fonder i form av fond- och pensionssparande.

Capital Guardian Trust Company: Förvaltar 125 miljarder dollar och investerar på uppdrag av institutionella placerare.

Capital International Incorporated: Förvaltar 25 miljarder kronor och investerar åt internationella kunder.

Totalt antal anställda: 5 000.

Huvudkontor: Los Angeles.

Andra analyskontor: London, Genève, New York, San Francisco, Washington, Hongkong, Tokyo, Singapore, Kanada.Så arbetar de
1. Långsiktiga placeringar.
2. Investerar i bolag, inte i regioner eller sektorer.
3. Analysdrivna placeringar ute på plats i världen.
4. Flera förvaltare arbetar med en och samma fond. Förvaltaren får ett individuellt ansvar.
5. Hög medelålder. Förvaltarna är i regel gamla och har arbetat i snitt 22 år i branschen.
6. Låga förvaltningskostnader. Få fonder och ett stort förvaltat kapital leder till stordriftsfördelar. Avgifterna sänks när fonderna växer.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.