Sveriges BNP spås falla 0,6 procent 2023

Den offentliga sektorns finansiella sparande visar underskott på 67 respektive 69 miljarder kronor 2023 och 2024. Det strukturella sparandet hamnar under målnivån för överskottsmålet båda åren. Det framgår av Ekonomistyrningsverkets nya prognos.
Elisabeth Svantesson.
Finansminister Elisabeth Svantesson (M). Foto: Maja Suslin / TT

Hög inflation och stigande räntor bidrar till att svensk ekonomi går in i en lågkonjunktur, skriver ESV vidare. Den svenska BNP-tillväxten beräknas i år landa på -0,6 procent för att under 2024 stiga med 1,3 procent. ESV:s tidigare prognoser, från i mars, var -1,2 procent respektive 1,8 procent för de båda åren.

Den offentliga sektorns finansiella sparande visar ett underskott på 67 miljarder kronor i år. Det förklaras till stor del av lågkonjunkturen, men även av åtgärder i budgetpropositionen och minskade kapitalvinster. Skatteintäkterna ökar långsammare då flera skattebaser bromsar in. Utgifterna ökar betydligt mer än inkomsterna, framför allt i kommunsektorn. Nästa år bidrar ökade utgifter, bland annat till följd av inflationen och ökade försvarsutgifter, till att underskottet blir 69 miljarder kronor.

– Utgifterna ökar mer än inkomsterna under 2023. Därför blir det ett underskott i den offentliga sektorns finansiella sparande på 1,1 procent av BNP i år. Det strukturella sparandet kommer enligt vår bedömning att hamna under målnivån, säger Helena Kaplan, prognoschef på ESV.

Indikator 2022 2023 2024
BNP – procentuell utvecklingFasta priser, kalenderkorrigerad 2,8 -0,6 1,3
Arbetslöshet – procent av arbetskraften 7,5 8,0 8,5
Finansiellt sparande – miljarder kronorOffentliga sektorn 45 -67 -69
Finansiellt sparande – procent av BNPOffentliga sektorn 0,8 -1,1 -1,1
Strukturellt sparande – procent av potentiell BNPOffentliga sektorn 0,3 0,0 -0,2
Budgetsaldo – miljarder kronor 164 -33 -20
Maastrichtskuld – procent av BNP 32,8 31,2 31,9
Marginal till utgiftstaket – miljarder kronor 75 85 90
Källa: Ekonomistyrningsverket
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från ABG Sundal Collier
Annons från Mangold