Sveriges bästa teknikkonsult
Konsulter tenderar att gå rakt upp i goda tider och det omvända i sämre. Men för Sweco gäller bara det ena, än så länge. Teknikkonsulten har ridit gott på miljövågen och den kraftiga tillväxten i östra Europa under några år och nedgången låter vänta på sig. Sweco är experter inom teknik, miljö och arkitektur. Trots att byggsektorn och andra delar av industrin numera går på lågvarv hamnade debiteringsgraden ändå på 74 procent under första kvartalet. Visserligen har graden minskat med 3 procentenheter från fjolårets notering, vilket innebär i runda slängar att av Swecos omkring 5400 anställda är 1400 sysslolösa. Men då ingår även administrativ personal i denna siffra. Under goda år brukar debiteringsgraden ligga på de här nivåerna, medan en bottennotering under 1990-talet var på 65 procent. Det är en bit kvar dit för än så länge rullar det på för konsulten.
Förra året ökade Swecos omsättning med drygt 20 procent, hälften var förvärvad tillväxt och hälften organisk. Rörelsemarginalen uppgick till nästan 11 procent. Hittills i år är trenden densamma med ökad försäljning och förbättrat resultat. Det är projekt inom miljö, infrastruktur och energi som drar in pengarna, medan efterfrågan faller för tjänster inom byggsektorn och vissa delar av industrin. Sverige och Norge gick fortfarande starkt medan rörelsemarginalen sjönk kraftigt i Finland. Centrala och östra Europa visade röda siffror och även Ryssland gick back. I Ryssland kunde det ha sett betydligt värre ut om det inte vore för ökade offentliga investeringar. För i den privata sektorn har investeringar skjutits på framtiden och Sweco har även redovisat kundförluster i området.
Sweco har länge prioriterat expansion österut och det var något som vd Mats Wäppling fortsatte med när han tog över 2007. Mats Wäppling lämnade då NCC och bytte därmed sida och blev konsult i stället för beställare. En ny vd brukar innebära omstruktureringskostnader. Det gjorde det även här. Men en fallande efterfrågan i en konsultverksamhet kräver snabba resursanpassningar och Sweco såg ganska tidigt hur efterfrågan började dala. Det var bland annat inom bygg- och industrisegmentet, men även inom massa- och pappersindustrin. Neddragningar har främst gjorts i Finland, men även i Estland och i Danmark.
Expansionen österut var lyckad när det växte så det knakade, men nu är läget ett helt annat. Den ena BNP-siffran är mer skrämmande än den andra, i alla fall gällande de baltiska staterna. Men långsiktigt kommer Swecos tjänster att efterfrågas i denna del av Europa. Många saknar fortfarande både rinnande vatten och avlopp. Nyligen ökade Sweco sitt ägande i ett estniskt dotterbolag, så bolaget signalerar tydligt att det är där för att stanna. Trots de senaste årens expansion i öst är Norden och Sverige bolagets hemmamarknad och här finns 80 procent av bolagets konsulter. Men i Sverige är det inte heller så muntert, då bygginvesteringarna faller kraftigt. Men här mildras nedgången något av stimulanspaketen inom infrastruktur. Det är egentligen bara Norge som går som tåget. Sweco är en av de ledande aktörerna i Norge och marginalen fördubblades till 14 procent. Det är imponerande och framgången beror på lönsamma projekt inom vatten och avlopp.
Som investerare är det förstås intressant att snegla på hur det går för Swecos konkurrenter. Både den mindre teknikkonsulten Rejlers och den jämstora Ångpanneföreningens verksamheter verkar ha drabbats mer av nedgången än Sweco. Deras rörelsemarginaler minskade under det första kvartalet och hamnade på knappa 9 procent och Ångpanneföreningens debiteringsgrad var lägre än Swecos.
Sweco är inte bara Sveriges ledande teknikkonsult utan är även bäst i klassen.
Bolagets 10 000 kunder och bredden i verksamheten gör Sweco mindre känsligt för konjunktursvängningar. En utbyggnad av tunnelbanan i Helsingfors och inredning av ett hotell i San Francisco är några exempel på vidden. De finansiella musklerna underlättar den motiga vägen framåt i framför allt östra Europa. Och Sweco får nog ställa in sig på att minska kostymen ytterligare framöver, vilket det hittills har visat sig klara. När det ser ljusare ut är Sweco bättre rustat än många andra teknikkonsulter.
_____________________________________________________________
Fyra frågor med vd Mats Wäppling
Vilket projekt vill du lyfta fram för att karaktärisera Sweco?
– Bland 30 000 uppdrag är det svårt att välja ett. Men ett typiskt projekt för oss är att det sträcker sig över teknik, miljö och arkitektur. Vi har bredden och samtidigt spetskompetensen. Ett önskeprojekt skulle vara det nya Karolinska Sjukhuset, vilket omfattar de flesta av våra kompetensområden.
Hur mycket kan debiteringsgraden falla innan det blir kritiskt?
– Det intressanta är inte hur långt ned den kan krypa, utan hur snabba vi är på att anpassa verksamheten när efterfrågan faller. Vi har redan minskat verksamheten i Finland, Estland och Danmark. I goda tider är omkring 10 procent av de anställda underkonsulter, vilket fungerar som ett effektivt dragspel.
Hur ser du på utvecklingen i Baltikum?
– I en lågkonjunktur blir dynamiken störst i de små ekonomierna. Baltikum går från en tillväxt på drygt 10 procent till en nedgång i motsvarande storlek. Men det som lockat oss dit är det långsiktiga behov som finns att komma upp till den standard som övriga EU har. Det behovet har inte försvunnit och enorma belopp är avsatta för offentliga infrastrukturinvesteringar framöver.
Är Sweco större om fem år?
– En stark balansräkning gör att vi kan stärka våra positioner ytterligare på de marknader där Sweco redan finns och vi kan även tänka oss att addera ytterligare länder. En trend bland teknikkonsulter är att det är de stora aktörerna som växer snabbast och är lönsammast.
_____________________________________________________________
Köpvärd lönsam konsult
Även i tuffa tider tjänar teknikkonsulten Sweco bra med pengar. Nettokassan bäddar för förvärv och starka storägare är inte fel. Rekommendationen blir köp.
Swecoaktien har följt Affärsvärldens generalindex under det senaste året och gått upp med 14 procent i år. I en fallande marknad tjänar Sweco fortfarande bra med pengar. Bolagets mål är att rörelsemarginalen ska uppgå till minst 12 procent. En marginal på 11,4 procent under det första kvartalet är inte riktigt i mål, men ändå imponerande. Men det kan gå fort utför i konsultbranschen och det har det gjort för konkurrenterna.
Vi tror att Swecos marginaler kommer att krypa under 10 procent i år och att omsättningen kommer att falla något. Räknat på våra prognoser handlas aktien till ett p/e-tal på 10 i år och 9 för 2010.
Med en nettokassa på 200 miljoner kronor är teknikkonsulten finansiellt stark och kan sätta i gång och förvärva igen när andan faller på.
Sweco är redan bra positionerade på de marknader som kommer att börja efterfråga bolagets konsulttjänster igen när det vänder.
Ska man äga en stor teknikkonsult blir valet lätt och inte bara med tanke på lönsamhet. Swecos storägare, familjen Nordström och Gustaf Douglas, är att föredra framför stiftelseägda Ångpanneföreningen. Vi rekommenderar köp på Sweco. I alla fall på ett till två års sikt.
Uppsida
En stark balansräkning och stora inslag av både miljö och energi i verksamheten inger hopp inför framtiden. Ledningen, med Mats Wäppling som vd, inger förtroende.
Nedsida
Fallande byggmarknad och en kylig industri kommer att tära på Swecos marginaler, trots att bolaget varit skickligt med att anpassa verksamheten efter rådande marknadsläge.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.