Sveriges bästa advokater

Landets bästa advokater 2009 finns hos Lindahl. Det visar årets undersökning när inköpare av juridiska tjänster får säga sitt. Mannheimer Swartling hamnar också i år på andra plats med minsta möjliga marginal. På tredje plats hittar vi Delphi.

Det har varit ett händelserikt år för Lindahl. I februari gick företaget samman med RydinCarlsten, specialister på immaterialrätt och tvistlösningar. Nu är den nya firman mitt uppe i en flytt till Sahlénhuset för att sammanfoga de två Stockholmskontoren. Dessutom växer företaget och är för första gången Sveriges tredje största advokatbyrå, en plats som varit vikt åt Linklaters de senaste åren. Därmed är Lindahl nu den främste utmanaren till Sveriges två jättar, Mannheimer Swartling och Vinge.

Ni är nu Sveriges tredje största byrå och den mest populära hos kunderna. Ska ni ta upp kampen med de två stora?

– Att bli så stora är inget självändamål. Men vi är så pass stora att vi konkurrerar på alla områden. Vi är med och slåss om alla uppdrag, vilket var ett av skälen till samgåendet, berättar Anders Nilsson, vd för Lindahl.

Staffan Eklöw, vd för Stockholmskontoret, menar att fördelen är att man nått en tillräcklig storlek för att vara en fullservicebyrå med långt driven specialisering.

– Med storlek följer också möjligheten att ytterligare professionalisera funktioner som HR, marknad och it, viket gör oss mer konkurrenskraftiga gentemot klienter och arbetsmarknad, säger Staffan Eklöw.

Årets vinnare är i stark kontrast till fjolårets vinnare, den globala koncernen Baker McKenzie som endast har ett svenskt kontor, i Stockholm. Baker McKenzie ramlar ner till en åttonde plats på årets lista. Lindahl har sex kontor i Sverige och har för närvarande inga planer på att etablera sig utomlands.

I årets undersökning av analysföretaget Regi Research & Strategi har bolags- och chefsjurister samt vd:ar och ekonomichefer i privata företag och i offentlig sektor med en omsättning på över 100 miljoner kronor, betygsatt advokatbyråerna utifrån en tiogradig skala. Totalt ligger 930 utvärderingar av Sveriges största advokatbyråer till grund för utnämningen.

En anledning till att Lindahl har nöjdast kunder tror Anders Nilsson är att man har en hög andel delägare och seniora jurister.

– Vi har låg personalomsättning och det gillar klienterna. De får möta intakta team och slipper möta nya ansikten hela tiden. Dessutom möter de seniora och kunniga jurister som kan sätta sig in i komplicerade frågor.

Samgåendet har varit en vitamininjektion för organisationen, enligt Anders Nilsson som poängterar att det är betydelsefullt att hela organisationen känner sig delaktig och att det inte bara är juristerna som gör byrån så framgångsrik.

En annan framgångsfaktor är att Lindahl under flera år aktivt arbetat med egna klientundersökningar, för att närma sig och förstå vad kunderna efterfrågar. En lärdom från dessa har varit att arbeta nära kunden samt förståelsen för kundernas marknad såväl som företagsspecifika förhållanden. Just att förstå kundernas marknad och företaget man arbetar åt, är ett av de kriterier som Lindahl fått högst betyg i årets undersökning.

Som för alla konsultbranscher har finanskrisen gjort avtryck och prisfrågan diskuteras mer livligt i dag än för ett år sedan. Kunderna jämför prisnivåer i större utsträckning. Anders Nilsson menar att transparens, synlighet och priskontroll är tre nyckelord i dagens diskussioner med kunderna. En intensivare dialog under processen är också vanligare och allt fler kunder vill veta vilka belopp och hur många timmar ett pågående uppdrag tar. Takpriser förekommer i större utsträckning, kunden vill inte ha några överraskningar när fakturan kommer.

Finns det något ni kan förbättra, trots toppbetygen?

– Självklart, vi arbetar kontinuerligt med att komma närmare klienterna. Det kan till exempel ske genom att vi ägnar en dag åt att träffa ledningspersoner i ett klientföretag för att lära oss mer om deras verksamhet och gemensamt identifiera risker och möjligheter. Samtidigt kan vi informera om något område som klienten har särskilt intresse av.

Den betygspunkt som branschen som helhet fått sämst betyg i är prisvärdhet. Varför tror du att det är så?

– Klart man vill upplevas som prisvärd. Men det ligger kanske i sakens natur att advokattjänster är dyra. Det är komplicerad rådgivning och jag tror att det nästan är omöjligt för någon att få toppbetyg i prisklassen.

Om inköparna av advokatbyråtjänster ger låga betyg på prisvärdhet och affärsnytta, ökar bytesbenägenheten avsevärt visar Regis undersökning. Totalt sett funderar 16 procent av inköparna på att byta advokatbyrå, men den siffran stiger rejält om kunderna upplever att byrån inte levererat affärsnytta eller varit prisvärda.

När vi tittar närmare på de byråer som får bäst betyg om man sammanväger dessa kriterier hamnar Settervalls i topp, före Delphi och Hamilton.

Dagens krav är annorlunda mot för tio år sedan. Kunderna kräver mer och dessutom i raskare takt. Dagens advokatbyrå måste agera mer som ett bollplank och en samarbetspartner. Det som en ensam advokat för tio år sedan utredde i två veckor, görs i dag av ett team och på betydligt kortare tid.

I dag arbetar advokatbyråer också mer i etapper för att besvara en frågeställning. Följdfrågor återkommer man till senare, allt för ökad snabbhet. Kunderna efterfrågar också kortare svar, gärna över till exempel mail, hellre än svulstiga rapporter. Det är affärsnyttan som är viktig och att rådgivningen är lättillgänglig, snabb och effektiv.

– Lindahl genomsyras av en “no-nonsense approach”. Det innebär en prestigelöshet och att kommunikationen till klienten ska vara effektiv, tydlig och relevant, berättar Anders Nilsson.

Det är inte alltid som kunderna vet vad de vill ha. Ett tydligt avgränsat problem kan svälla och inkludera mer omfattande frågeställningar som kunden inte har tänkt på eller som kommer upp under en process. Det är en betydelsefull aspekt som dagens byråer måste klara av.

Det är självklart att nöjda kunder kommer tillbaka och att man riskerar att tappa en mindre nöjd kund. Främsta skäl till att byta ut sin advokatbyrå är prisnivån, enligt undersökningen. I jämförelse med andra konsultbranscher kan man konstatera att advokatbyråernas kunder inte är speciellt priskänsliga, utan att resultat och effektivitet är viktigare. Men var sjätte överväger att byta ut sin byrå och finanskrisen sätter sina spår även i advokatbranschen.

Lågkonjunkturen påverkar främst de inköpare som köper för mer än 3 miljoner kronor. Ungefär hälften uppger att krisen inte påverkar deras inköpsvanor. Däremot har två av tio köpt färre eller planerar att köpa färre tjänster. Och 18 procent uppger att de förhandlar om kostnaden.

Överlag kan man konstatera att advokatbranschen har nöjda kunder. En byrå som för andra året i rad hamnar utanför tio i topp-listan är Vinge. När det gäller vilka byråer som har starkast image på den svenska marknaden intar Mannheimer Swartling en särställning tillsammans med Vinge. Med Lindahl kraftigt distanserade på en tredje plats. Samma uppställning gäller om man frågar vilken byrå bolagsjuristerna helst vill byta till.

Det är förmodligen ett uttryck för deras starka varumärken och framför allt för att storleken har betydelse när man får ange vilken byrå man helst skulle vilja byta till.

Om undersökningen

Analysföretaget Regi Research & Strategi har för andra året i rad frågat Sveriges största inköpare av juridiska tjänster om hur nöjda de är med sin advokatbyrå. Totalt har regi fått in 930 bedömningar. Från juni till slutet av september har cirka 35 frågor besvarats via en webenkät. Den har kompletterats med telefonintervjuer för att säkerställa en så hög svarsfrekvens som möjligt. Endast personer som är eller under det senaste året har varit kunder hos respektive byrå får möjligheten att betygsätta samarbetet. Ett omdöme bör uppnå en nivå på minst 7,00 för att kunna betraktas som ett godkänt resultat. Detta informeras respondenterna om. Över 8,0 i genomsnitt kan tolkas som om flertalet av byråns kunder är mycket nöjda med vad byrån presterar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.