”Sverigefonder gör en stark comeback”

Efter att ha befunnit sig på säljlistan under hela året lockar Sverigefonder åter Avanzas sparare.
Fonder, Sverigefonder
Avanzas Nicklas Andersson om fondsparande. Foto: Henrik Montgomery / TT & Avanza

Avanzas fondsparare gjorde 6% färre fondaffärer per dag i april än samma månad i fjol.  Avanzas sparekonom Nicklas Andersson menar att april historiskt varit en solsäker månad, men att temperaturen nu sjunkit. Dock ökar fondspararnas riskvilja.

”Osäkerheten på börsen är alltjämt närvarande, men det lättnadsrally vi såg under mars fram till inledningen av april har fortsatt att öka fondspararnas riskvilja. Globalfonder favoriseras fortfarande och lockar var tredje fondkrona i april. Många globalfonder har gynnats av en rejäl dollarförstärkning under månaden”, säger Nicklas Andersson.

Mest köpta Mest sålda
Globalfonder Fastighetsfonder
Sverigefonder Räntefonder (korta/långa)
Blandfonder Asienfonder
Nordamerikafonder Private Equity-fonder
Investmentbolagsfonder Östeuropafonder

Spararna flockas alltså kring globalfonder även i april, och dessutom lockar Sverigefonder och blandfonder.

”Sverigefonder gör en stark comeback efter att ha befunnit sig på säljlistan under hela året. Breda Stockholmsbörsen steg över 18%under lättnadsrallyt, men uppgången kyldes av under april. Trots detta ansåg fondspararna att det nu var dags att återigen köpa Sverigefonder efter årets större nedgång”, fortsätter Nicklas Andersson.

Han menar att spararna inte längre är lika intresserade av energi- och råvarufonder, utan att intresset för blandfonder pekar på att man vill ha ett mer defensivt inslag i sitt sparande.

Fastighetsfonder toppar säljlistan för månaden. Dock lockar fortfarande utländska fastighetsfonder med innehav i exempelvis USA.

”I slutet av april aviserade Riksbanken en räntehöjning på 25 punkter, vilket innebär att vi nu går mot positiv reporänta för första gången sedan 2014. Det man bör komma ihåg är att många fastighetsbolag ser sina hyresintäkter öka snabbare i tider av inflation, eftersom det är kutym med indexklausuler kopplade till inflationen. Dessutom har många fastighetsbolag även lång kapital- och räntebindning, liksom hyfsat långa kontraktstider och rimliga belåningsgrader. Vi har fortfarande negativa realräntor, men i takt med stigande räntenivåer ökar naturligtvis alternativen till fastigheter”, säger Nicklas Andersson.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från SPOTLIGHT STOCK MARKET