Sverige sluter kärnkraftsavtal med USA

Avtalet slöts under onsdagen mellan närings- och energiminister Ebba Busch och hennes amerikanska motsvarighet Jennifer Granholm, rapporterar TT.
Sverige sluter kärnkraftsavtal med USA - Switzerland Russia Ukraine War
Ebba Busch under toppmöte om Ukraina tidigare i år. Foto: Alessandro Della Valle/Keystone via AP

Avtalet mellan Sverige och USA är ämnat att stärka samarbetet mellan länderna för att bidra till utbyggnaden av ny kärnkraft, rapporterar TT. Det var under onsdagen som parterna signerade samförståndsavtalet på ett möte i Washington DC om det bilaterala kärnkraftssamarbetet.

“Sverige och USA kommer nu att ha ett konkret samarbete om kärnkraft. Det är en bra dag för Sverige. Det här är bra för USA, för jobb, konkurrenskraft och såklart grön omställning”, säger Ebba Busch till TT.

Bakgrunden till avtalet mellan Busch och den amerikanska ministern är ett möte de hade förra hösten, enligt TT. Detaljerna i det nya avtalet är inte helt på plats men ska handla om samarbete runt sådant som forskning och innovation, finansiering samt utveckling av avancerat kärnkraftsbränsle.

I Sverige finns det totalt sex kärnreaktorer i drift  och Tidöpartierna har sedan tidigare ett mål om två nya reaktorer till 2035 samt ”massiv” utbyggnad till 2045.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Spotlight Stock Market