Sverige halkar efter i logistikfastigheter – utländska investerare flockas

Sverige halkar efter när det kommer till att utveckla logistikfastigheter jämfört med övriga Europa, även sett till per capita. Det skriver fastighetsrådgivaren Newsec i en rapport.
Logistikfastigheter
Max Barclay på Newsec till höger i bild.

Den ökade e-handeln under pandemin har skruvat upp efterfrågan på lager- och logistikfastigheter. Men Sverige, liksom övriga Norden samt Baltikum, ligger efter övriga Europa när det kommer till att utveckla nya logistikfastigheter. Det skriver fastighetsrådgivaren Newsec i en rapport som släpptes under morgonen.

”Logistik är den mest gränslösa tillgångsklassen och eftersom Norden är den tredje största marknaden i Europa, efter Storbritannien och Tyskland, skapar det stora möjligheter för investerare som är aktiva i regionen. I nya Newsec Property Outlook kan vi bland annat konstatera att det har utvecklats betydligt färre logistikbyggnader i Norden jämfört med övriga Europa, även sett till per capita”, säger Max Barclay, Nordenchef för Newsecs rådgivningsverksamhet.

Hittills i år har industri, logistik och lager utgjort 16% av den totala transaktionsvolymen på den svenska fastighetsmarknaden. Det motsvarar 30 miljarder kronor och gör segmentet till det tredje största.

Enligt Newsec lockar bristen på moderna logistikfastigheter till sig utländska investerare.

”Man upplever att Sverige ligger lite efter övriga Europa. Där ser man en möjlighet och det vill man kapitalisera på”, säger Max Barkley till Ekonomiekot under morgonen.

Totalt sett står utländska investerare står för över 50% av transaktionsvolymen inom industrisegmentet i Norden och Baltikum. Det gör segmentet till det med högst andel utländska investerare. Logistik är det snabbast växande delsegmentet, men även lätt industri och lager har gynnats av den starka tillväxten.

Skillnaden i direktavkastningskrav mellan kontor och logistik har minskat markant under den senaste femårsperioden, från 200 punkter till under 100 punkter i dag. Enligt Newsec kommer gapet fortsätta att minska framöver.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.