Sverige – en av världens mest riskfyllda ekonomier

Turkiet, Brasilien, Ryssland – och Sverige. Det är några av länderna som löper störst risk att råka illa ut, enligt storbanken HSBC.

Banken går igenom flera illavarslande trender i sin rapport över hälsotillståndet i världens ekonomier, skriver Bloomberg.

I Asien hotar lägre råvarupriser och kapitalflykt. Länder i riskzonen är Malaysia och Indonesien, framförallt på grund av närheten till Kina.

Bland länder där bubblor hotar finns Sverige med. HSBC skriver att i både Sverige och Norge finns en kombination av höga skuldnivåer hos hushållen, ökande bostadspriser och centralbanker som redan sänkt räntan till rekordlåga nivåer.

– Detta gör dem sårbara för finansiella stabilitetsrisker som kan lämna ekonomierna exponerade för varje nedgång, eller en räntehöjning, säger rapportens författare James Pomeroy enligt Bloomberg.

Flera länder ligger i farozonen inom flera områden samtidigt. Turkiet är till exempel sårbart både när det gäller tillväxt, offentliga finanser och utflöde av kapital. För Sydafrika och Chile tillkommer dessutom externa obalanser och råvaruberoende. Även Kanada riskerar att råka illa ut inom flera områden, enligt HSCB:s analys.

Bland de råvaruberoende ekonomierna nämns också Saudiarabien, Brasilien och Ryssland. Ett mer överraskande land är måhända Nya Zeeland, som också har band till Kina, höga tillgångspriser och som lider av ett fallande mjölkpris.

Två länder som tidigare låg illa till men som nu enligt banken stabiliserats är Japan och Filippinerna.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från VECKANS FÖRETAG