Svenskt Näringsliv fruktar en längre lågkonjunktur: ”Är genuint orolig”

Sverige har en lång väg att gå för att återigen bli en "stark tillväxtnation och att få bukt med arbetslösheten", varnar Svenskt Näringslivs chefsekonom Sven-Olov Daunfeldt.
Svenskt Näringsliv fruktar en längre lågkonjunktur: ”Är genuint orolig” - Sven-Olov Daunfeldt 1342
Sven-Olov Daunfeldt. Foto: Kate Gabor

Sven-Olov Daunfeldt, chefsekonom på Svenskt Näringsliv, är orolig för att lågkonjunkturen kommer bli svårare att skaka av sig än vad man räknat med.

Medlemsföretag i Svenskt Näringsliv vittnar om de befinner sig i ett tuffare klimat där antalet anställda, investeringar och försäljningsvolymer ligger under genomsnittet.

“Jag är genuint orolig över att lågkonjunkturen biter sig fast i ekonomin hårdare än vad vi förväntat oss”, säger Sven-Olov Daunfeldt, chefsekonom på Svenskt Näringsliv.

Han poängterar den höga arbetslösheten, som väntas stiga till 8,4% och ligga kvar där nästa år.

Geopolitisk osäkerhet

Enligt Svenskt Näringsliv finns det indikationer på att vi nu har passerat den värsta perioden vad gäller räntor och inflation. Däremot innebär det geopolitiska läget fortsatt osäkerhet, och risken för negativa överraskningar kvarstår. Även om vi skulle se en positiv utveckling med lägre inflation och sjunkande räntor, står Sverige inför långsiktiga utmaningar med svag tillväxt och en besvärlig arbetsmarknad. Sven-Olov Daunfeldt vill se fler tillväxtreformer i regeringens budget.

“Sverige har under lång tid halkat efter andra länder. Det är en lång väg att återupprätta Sverige som stark tillväxtnation och att få bukt med arbetslösheten”, avslutar Daunfeldt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.