Svenskkopplade Britishvolt har akut pengabrist – megaprojektet satt på ”Life support”

Batteritillverkaren Britishvolt i Storbritannien har utfärdat många höga löften om både jobb och industrialisering. Allt hängandes på megafabriken som byggs i norra England. Bakom bolaget står två kontroverisella svenskar. Nu stramas emellertid budgeten till byggprojektet åt, i syfte att spara pengar. I kölvattnet avgår svenska VD:n Orral Nadjari.
Svenskkopplade Britishvolt har akut pengabrist – megaprojektet satt på ”Life support” - Factory-Render-Britishvolt-3
Britishvolts planerade fabrik vid Blythe, Northumberland. Foto: pressbild.

Britishvolt är ett brittiskt start-up bolag vars ambition är att tillverka bilbatterier. Bakom bolaget står två svenskar, Orral Nadjari och Lars Carlström, som Afv skrivit om tidigare. Båda har en historia av att driva brokiga projekt, som ofta resulterat i förluster, kontroverser, och rättsprocesser.

Orral Nadjari arbetade tidigare på finansbolaget Jool, där han lockade investerare med försäkringar om kapitalgarantier. Först när investerarnas kapital gått förlorat visade sig försäkringarna Jool sagt sig ha vara förfalskade. Lars Carlström i sin tur har bland annat företrätt den ryska affärsmannen Vladimir Antonov, i ett misslyckat försök att rädda Saab. Antonov och hans verksamhet anklagades kort därpå för bedrägeri och pengatvätt i flera länder. Carlström står även bakom en annan enorm batterisatsning i Italien, Italovolt.

Britishvolt har påbörjat konstruktion av en enorm “gigafactory” i norra England. Med projektet kommer löften om att bidra till elektrifieringen av den brittiska bilflottan och skapa tusentals arbetstillfällen. Produktionen var tänkt att komma igång 2024, och målet är att 2030 kunna leverera en tredjedel del av Storbritanniens batterikapacitet. Till 2028 har man lovat att skapa 3000 arbetstillfällen på fabriken, och ytterligare omkring 5000 ska tillkomma som en konsekvens av det ekonomiska ekosystemet kring verksamheten.

Pengabrist och fler kontroverser

Företaget har fått stora tillskott av statliga pengar och finansiering av investerare. Vid grundandet 2019 hyllades bolaget av regeringen som en viktig del i Storbritanniens dåvarande premiärminister Boris Johnson’s “levelling up”-politik, en satsning på investeringar i ekonomiskt eftersatta delar av landet.

Lars Carlström och Orral Nadjari (längst till höger i högra bilden) är svenskarna bakom den stora batterisatsningen i Storbritannien.

Sedan dess har Britishvolt emellertid varit inblandat i en rad kontroverser. Bland annat lämnade batterientreprenören Lars Carlström, en av Britishvolts grundare, projektet efter att det i brittisk press uppdagats att han tidigare dömts för skattefusk i Sverige. Sedan saktades arbetet på fabriken i Northumberland in på grund av pengabrist, enligt interna dokument.

Lars Carlström uppger till Affärsvärlden att anledningen till att han lämnade Britishvolt var att samarbetssvårigheter med Orral Nadjari.

Trots att bolaget avfärdat oro kring åtstramningen av budgeten har nu även VD Orral Nadjari avgått kort efter att pengabristen uppdagats. Han lämnar även sin plats i styrelsen, men säger till FT att han ämnar behålla sitt ägande.

Byggarbetet kommer begränsas kraftigt, åtminstone fram till februari. Enligt en intern presentation som är daterad 25 juli har projektet satts på “life support” för att minimera kassautflöden. Bland annat inväntar bolaget ytterligare extern finansiering. Dessutom behövs pengar för att utveckla den avancerade energiinfrastruktur som projektet kräver.

Representanter för företaget har sagt att förseningen endast påverkar vissa delar av projektet. Enligt Tony Laydon, Britishvolts projektchef, fortsätter arbetet med att bygga en anläggning för forskning och utveckling i Hams Hall, separat från själva fabriken vid Blyth, Northumberland.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från ABG Sundal Collier
Annons från Mangold