Svenska staten satsar miljoner i Israelprojekt

Samtidigt som oroligheterna i Israel och Palestina fördjupas satsar svenska staten 20 Mkr på ett forskningssamarbete mellan svenska och israeliska telekomföretag. Förra veckan hölls en stor konferens i Stockholm där bland annat Telia och Ericsson deltog. Men den svenska sidan valde att lägga locket på utåt.

Ett hundratal personer från omkring 25 israeliska och 25 svenska företag deltog i förra veckan på en konferens i Stockholm för att främja forskningssamarbeten mellan länderna. Den svenska och israeliska staten har samtidigt beslutat att skjuta till drygt 40 Mkr i bidrag till projekt som bedöms intressanta.

Konferensen, som hölls på Foresta konferens på Lidingö under torsdagen och fredagen, arrangerades av Verket för innovationssystem (Vinova) som ansvarar för fördelningen av de svenska bidragen.

”Det här är någonting som sker ur svenskt egenintresse. Vi vill ha in den bästa teknologin till våra utvecklingsprojekt”, säger David Nordfors ansvarig för konferensen på Vinova.

Inledningstalare var den svenska mobilbranschens största affischnamn Östen Mäkitalo på Telia Mobile. Från Telia deltog bland annat också chefen för Telia Research, Claes Nycander. Ericsson deltog också i konferensen liksom en rad mindre telekomföretag.

Konferensen genomfördes trots att kontakter med Israel har blivit känsligare efter den senaste tidens oroligheter och strider i Israel och de palestinska områdena. Under våren har krav på bojkott av israeliska produkter och begränsade relationer med Israel varit ett krav både från olika organisationer och från partier i den svenska riksdagen.

Vinovas generaldirektör Per Eriksson säger att verket följer regeringens riktlinjer och att det inte finns några nya begränsningar för kontakter med Israel.

”Jag håller kontakt både med regeringskansliet och UD om det skulle dyka upp något, men det har det inte gjort. Jag tror personligen att den här typen av kontakter är bra för relationerna och även fredsprocessen”, säger Per Eriksson.

Marknadsföringen utåt från den svenska sidan har dock varit obefintlig. Varken Vinova eller regeringen nämner evenemanget på sina hemsidor på internet. Några pressmeddelanden har inte skickats ut.

”Vi fann väl inte någon jätteangelägenhet att slå på trumman, det är ett arbete mellan de här aktörerna och sedan är det så att det egentligen inte har hänt något större utan det befinner sig fortfarande på ett planeringsstadie”, säger Per Eriksson.

Den israeliska sidan verkar dock ha en annan syn på konferensen. Matimop, den israeliska motsvarigheten till Vinova, har en omfattande dokumentation med deltagarlista och program från konferensen på sin hemsida.

”Vi är glada över att kunna meddela att Östen Mäkitalo kommer att delta och presentera sina visioner om den trådlösa framtiden”, skriver Matimop.

Israels industri- och handelsdepartementet gick på måndagen också ut och presenterade den gemensamma satsningen på mobilforskning med Sverige, bland annat bidraget på 40 Mkr.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.