Svenska småsparare glädjs när Kanada legaliserar cannabis

Från och med i dag säljs och brukas cannabis lagligt i Kanada. Tusentals svenska småsparare glädjs när legaliseringen pressar upp cannabisbolagens värderingar.

Hundratusentals investerare över hela världen har hakat på cannabistrenden – i alla fall på börsen. På lite drygt ett år har de aktier som utgör Canadian Cannabis Composite Index tredubblats i värde. Hos den svenska nätmäklaren Avanza ägs Aurora Cannabis av 16 873 svenska småsparare, vilket gör den till den nu mest ägda utländska aktien.

De här företagen har onekligen ett bra år framför sig. Kanske till och med ett par bra år. Kanadensiska myndigheter har sölat med att utfärda nya produktionslicenser och de flesta bedömare räknar med att det kommer att bli brist på cannabis när hundratusentals konsumenter plötsligt kan köpa det lagligt utan att anföra medicinska skäl.

Aurora Cannabis bygger just nu en jättelik, automatiserad anläggning på över 70 000 kvadratmeter utanför Edmontons flygplats. När den är färdig i januari väntas den producera 8 ton marijuana i månaden. Dessutom har företaget glufsat upp andra producenter över hela världen. I exempelvis Odense, på den danska ön Fyn, ska nu tomatodlingsföretaget Alfred Pedersen & Søn börja odla för Auroras räkning.

Men frågan är vad som händer sedan. I början av sommaren låg inte mindre än 187 producentansökningar och väntade hos kanadensiska myndigheter. Om alla godkändes skulle det innebära en femdubbling av konkurrensen.

De existerande företagen kommer att ha ett försprång. Men frågan är vad det är värt. För i slutändan är cannabis ändå en jordbruksprodukt – inte helt olikt ärtor, zucchini eller aubergine.

Ur Aurora Cannabis senaste kvartalsrapport framgår det att ett gram cannabis kostar lite mer än 10 kronor att producera. Samma mängd säljer de sedan för väl över 50 kronor. Bruttomarginalen som uppges är 74 procent.

En jordbruksprodukt som säljs med läkemedelsmarginaler, alltså. Det är inte så konstigt eftersom cannabis hittills bara gått att köpa som just ett läkemedel.

Den 26 oktober kommer det första cannabisföretaget någonsin att handlas på en svensk handelsplats. Danska Stenocare introduceras då på Spotlight Stock Market, före detta Aktietorget. Företaget har fått en licens för att importera, producera och sälja medicinsk cannabis, som är tillåtet i Danmark sedan tio månader. Och enligt vd:n Thomas Schnegelsberg är just försprånget företagets viktigaste tillgång.

– Vi är det första, och hittills enda, företag som har fått våra produkter godkända. Vi förväntar oss konkurrens inom sex månader, men innan dess tänker vi bygga upp vårt varumärke.

För att komma ut snabbt har Stenocare inlett ett samarbete med kanadensiska Cann Trust. Kanadensarna kommer att äga 19 procent av Stenocare efter utspädningen och kommer till en början att skeppa över cannabisoljor för försäljning i Danmark.

– Vi tänker bygga ett premiummärke. Läkarna är viktiga. Om de ska kunna lita på cannabis och våga skriva ut den måste den vara av enhetlig kvalitet och inte innehålla några växtbekämpningsmedel eller andra gifter.

Värderingen av Stenocare är betydligt mer modest än de kanadensiska företagens. Bolagets marknadsvärde före erbjudandet motsvarar cirka 80 miljoner svenska kronor. Det är ändå mycket pengar med tanke på att allt som finns i företaget egentligen är en licens och ett samarbetsavtal. Men Thomas Schnegelsberg ser en stor potentiell marknad framför sig.

– Europa kommer att bli den största marknaden för medicinsk cannabis i världen. Redan i dag har en tredjedel av EU:s befolkning tillgång till laglig medicinsk cannabis. Det finns hundratusentals människor i Danmark, och säkert i Sverige, som har medicinska behov och som i dag köper olaglig cannabis. Det är farligt, de spelar med sina liv, för det har ju inte producerats av medicinska skäl.

Lilla Stenocare har alltså samma möjligheter och faror som kanadensiska cannabisjättar. De verkar på en marknad som tveklöst kommer att växa i decennier framöver. Samtidigt säljer de någonting som till syvende och sist är väldigt lätt att producera. Så lätt att hippies, studenter, hobbyodlare – ja,vem som helst – alltid har lyckats odla det själva. Om än inte med samma kvalitet, styrka och enhetlighet som de riktiga proffsen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Archelon
Annons från AMF