Skogsbolag
Svenska skogsbolagen höjer priserna – när Ryssland ratas: ”Paradigmskifte”
När skogsindustrin summerade 2023 var det med de lägsta leveranserna till den svenska marknaden på två decennier. Första kvartalet i år var ännu sämre, då leveranserna minskade med ytterligare 18%. Det slår Skogsindustrierna fast i en ny marknadsanalys.
Hur mår svensk skogsindustri just nu?
“Vi ser en stor utmaning här och nu, och det är kostnadsläget som är ansträngt”, säger Christian Nielsen, analytiker på branschorganisationen.
Lyckas höja priser
Hittills har dock de ökade kostnaderna för bolagen tacklats med högre priser på trävaror.
“Detta trots att vi ser en relativt låg efterfrågan från marknaden”, säger Christian Nielsen.
Han menar att marknaden för skogsprodukter är inne i en brytningstid. Ett paradigmskifte där prisutvecklingen är positiv – trots minskad efterfrågan, lägre avverkningstakt och färre leveranser.
“På trävarusidan har lågkonjunkturer ofta varit svåra perioder med låg efterfrågan”, säger Christian Nielsen och fortsätter:
“Historiskt har man lite raljant kanske pratat om att sågverken har det riktigt tufft för det mesta, men att de tjänar ihop det och mer därtill på högkonjunkturen när det går superbra istället.”
Utbudet minskar
Utvecklingen är väntad, menar Christian Nielsen, som härleder den till att utbudet på skogsprodukter minskar på många håll i världen.
I Kanada, som tidigare var världens största trävaruexportör, stängs nu sågverk och massabruk permanent. I Centraleuropa har stora producenter under flera års tid haft skador från barkborrar som överstigit avverkningsnivåerna. Lägg sen till Ryssland, som exkluderats från stora delar av världsmarknaden efter kriget i Ukraina.
Sverige lyckas inte öka utbudet
På Skogsindustrierna hade man dock väntat sig att förändringen skulle komma först inom 5 till 15 år.
“Ryssland har skyndat på utvecklingen och nu ser vi de initiala tecknen på ett paradigmskifte”, säger Christian Nielsen som räknar med att efterfrågan framöver kommer öka, men inte i samma takt som utbudet.
Dras inte den svenska skogsindustrin med liknande problem, med brist på skogsråvara?
“Ja, delvis. Vi brukar kika på Skogsstyrelsens avverkningsscenarier, som säger att avverkningspotentialen väntas vara relativt stabil över en tjugoårsperiod.”
“Historiskt har vi dock haft en förmåga att öka vårt utbud. Nu förväntar vi oss att bibehålla det. Men förutsättningarna är mycket bättre än i andra skogsländer, som Tyskland och Kanada.”
Läs också: Skogsanalytiker: Därför kan det bli bud på Billerud
Läs också: Sågverkens chickenrace: ”Alla slåss om pinnarna samtidigt”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.