Svenska planen testad på sol och vind i Tyskland – blev dubbelt så dyrt

Just sådana prissäkringskontrakt som föreslås för att få ny kärnkraft på plats i Sverige har blivit en kostnadsfälla för de tyska skattebetalarna. Den tyska statens kostnader väntas bara i år uppgå till över 20 miljarder euro. "Dubbelt så mycket som man räknat med", rapporterar den tyska tidningen Bild.
Svenska planen testad på sol och vind i Tyskland – blev dubbelt så dyrt - Namnlös design (73)
Mats Dillén presenterade ett nytt förslag kring finansiering av ny kärnkraft tidigare i veckan. Foto: TT

I veckan presenterade regeringens utredare Mats Dillén sina förslag för hur staten kan vara med och dela på risken för utbyggnaden av ny kärnkraft. Utbyggnaden beräknas kosta 400 miljarder kronor och staten uppger att den är villig att garantera ett pris på 80 öre per producerad kilowattimme.

Skjuta till pengar

Ligger elpriset över den nivån måste operatören betala tillbaka mellanskillnaden till staten och hamnar elpriset under 80 öre måste staten skjuta till pengar.

Den tyska regeringen har slutit en rad liknande prissäkringskontrakt med olika vind- och solkraftsparker. Nu visar en rapport från RWI-institutet (Leibniz Instutute for Economic Research) att den tyska statens kostnader för att uppfylla sin del av kontrakten kommer att uppgå till 23 miljarder euro (omkring 265 mdr kr) i år.

Det är den högsta siffran någonsin för subventioner av grön el och dubbelt så mycket som den tyska regeringen räknat med, konstaterar Bild.

Rekordlåga nivåer

Orsaken är den massiva solkraftsutbyggnaden i Tyskland som pressat ned de tyska elpriserna till rekordlåga nivåer. Det betyder att den tyska staten måste kliva in och täcka upp för vind- och solparkernas förluster.

Notan landar sedan hos det tyska skattekollektivet.

Det är visserligen meningen att staten ska ta den här risken och den kompenseras till viss del av att medborgarna och företagen får låga elpriser i andra ändan, uppger Christian Holtz, ägare och analytiker på Merlin & Metis till Affärsvärlden.

Han anser dock att  man tänker sig för både en och två gånger innan de här kontrakten fastställs.

“Det finns en uppenbar risk kopplade till de här prissäkringskontrakten som ger en viss ersättning för varje producerad megawattimme oavsett när du producerar. Det tar bort alla incitament till att vara flexibel. Jag tror att det är väldigt viktigt hur de här kontrakten utformas givet att man låser in sig i dem 40 år framåt i tiden. De får en stor inverkan på marknaden under den perioden”, konstaterar Christian Holtz.

Måste slopas

Rapportförfattaren Manuel Frondel anser att subventionerna för att bygga ut solenergi nu måste slopas.

“Det är hög tid att solenergi inte längre får statligt stöd och måste klara sig på marknaden”, säger han till Bild.

Simone Peter, ordförande för den tyska branschorganisationen för förnybara kraftslag BEE, säger till Bild att slopade subventioner är fel väg att gå. Hon förespråkar istället en större utbyggnad av energilagringskapaciteten.

Läs också: Ny kärnkraft väntas kosta 400 miljarder – ekonomens dom: ”Planekonomi”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Spotlight Stock Market
Annons från AMF