Svenska pensionsmiljoner till klusterbomber

Statsminister Göran Persson har kritiserat USA:s användning av klusterbomber vid bombningarna i Afghanistan. Samtidigt har flera svenska pensionsfonder, med statliga Första AP-fonden i spetsen, investerat miljonbelopp i amerikanska General Dynamics, ett bolag som tillverkar just klusterbomber.

Klusterbomber är en kontroversiell vapentyp som senast använts i större omfattning under USA:s bombningar i Afghanistan. En rad människorätts- och hjälporganisationer har kritiserat vapentypen för att den orsakar onödigt lidande och skapar nya minfält.

I Norge har en ny debatt om bombtypen blossat upp sedan det framkommit att den norska oljefonden placerat 123 Mkr i General Dynamics. Även Sveriges regering arbetar för att minska användningen av klusterbomber, bland annat via resolutioner i FN.

”Sveriges ansträngning har alltid varit att försöka åstadkomma regelverk som tar bort dessa hemska inslag i umgänget stater emellan”, sa statsminister Göran Persson vid en frågestund i riksdagen i oktober.

Han förklarade samtidigt att regeringen ”inte tycker om att USA använder sådana bomber”, rapporterade nyhetsbyrån TT.

Men när det gäller att förmera svenska pensionspengar verkar klusterbomber vara helt godkända. Statliga Första AP-fonden, med tidigare biträdande socialminister Anna Hedborg och LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin i styrelsen, ägde vid årsskiftet 88 126 aktier i amerikanska General Dynamics värda 74 Mkr.

General Dynamics är en av världens största vapentillverkare och säljer bland annat hylsan och tändanordningen till de 202 laddningar som den vanligaste typen av amerikanska klusterbomber sprider omkring sig.

Första AP-fonden har idag inga begränsningar för investeringar i amerikanska börsföretag. Förvaltningen sköts externt av Barclays Global Investors som har som uppgift att följa indexutvecklingen på den amerikanska börsen.

”I dagsläget så har de bara allmänna riktlinjer att de ska följa index. Vi håller på att utarbeta vår etik- och miljöpolicy”, säger Nadine Viel Lamare, informationsansvarig på Första AP-fonden.

Första AP-fonden har också innehav i Boeing, bland annat tillverkare av de flygplan som fäller klusterbomberna, och Raytheon som tillverkar bland annat missilsystem.

Även andra svenska pensionsfonder har investerat i General Dynamics. Det gäller Folksam-LO:s Världen-fond som vid årsskiftet ägde 3 000 aktier i bolaget. Företrädare för fonden uppger att innehavet såldes i februari i år. Föreningssparbankens fondbolag Robur ägde vid årsskiftet 8 200 aktier i General Dynamics.

Investeringarna i General Dynamics har varit lyckosamma. Efter terrorattacken den 11 september och inledningen av USA:s bombningar i Afghanistan har den amerikanska vapenindustrin gått starkt på börsen. Inte minst sedan president George W Bush kraftigt höjt anslagen till den amerikanska försvarsmakten. General Dynamics har stigit med 18 procent på börsen sedan årsskiftet.

Första AP-fondens arbete med en etik- och miljöpolicy ska vara klart till sommaren men det är oklart hur fonden ska hantera investeringar i vapenindustrin. Målet är att investeringarna ska följa de konventioner som Sverige skrivit under.

Det är främst blindgångarna som gör klusterbomberna så fruktade. Människorättsorganisationer och hjälparbetare i Afghanistan har kritiserat USA:s bombningar och menat att nya minfält skapas i landet som redan är hårt drabbat av minor.

USA:s bedöms ha använt omkring 1 000 klusterbomber mot Afghanistan vilket gör att över 200 000 laddningar spridits över stora områden.

Antimin-grupper varnar för att framför allt barn riskerar att drabbas av klusterbomberna. General Dynamics gula hylsa som innehåller sprängämnet har bland annat liknats vid en lockande leksak eller läskedrycksflaska.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.