Svenska kyrkan
Svenska kyrkan bönhörd av ”börsguden” – miljardportföljen krossar index
Det ska vara osagt om “börsguden” är samma gud som tillbes i Svenska kyrkan. Men trossamfundet verkar likväl ha blivit bönhörda när det kommer till avkastningen på deras värdepappersinvesteringar. Sett över en tioårsperiod har innehaven presterat urstarkt.
När kyrkan äntrade år 2014 låg portföljvärdet på 5,8 miljarder kronor. Utan några som helst inflöden i förvaltningen – och bara mindre uttag – har den siffran tio år senare vuxit till 11,1 miljarder kronor. Ett mirakel? Inte om man frågar kyrkans finanschef Johan Barkfeldt.
“Nej, det handlar om bra allokering och vissa skickliga förvaltare”, säger han och pekar på deras övervikt av aktier:
“Vi har haft en högre andel globala aktier med en väldigt gynnsam utveckling under hela tioårsperioden. Samtidigt som vi har haft en del valutavindar åt rätt håll som har bidragit positivt”.
Det har även funnits förvaltare som stuckit ut och bidragit till avkastningen.
“Vi har ett par förvaltare som verkligen levererat ett mervärde jämfört med jämförelseindex. Den som fått fram mest mervärde är Generation IM:s globala aktiefond. De har levererat en avkastning på drygt 3% bättre än jämförelseindex årligen. Över en tioårsperiod ger det ett väldigt stort positivt bidrag till den relativa avkastningen”, säger Barkfeldt.
Enligt kyrkans uppgifter landade den ackumulerade avkastningen mellan 2014–2023 på +121%, motsvarande en årlig genomsnittlig avkastning på lite mer än 8%. Genom sin förvaltning äger man både aktier, räntebärande tillgångar och fastighetsfonder.
Uppgången står i bjärt kontrast till hur det såg ut för kyrkan under 00-talet, då kapitalet enligt Barkfeldt, mest stod och stampade.
1 miljard i avkastning 2023
Vägen till indexkross har dock inte varit spikrak för den heliga portföljen. För två år sedan bet man ordentligt i gräset i samband med att inflationen och räntorna steg. Då var portföljen ner cirka en miljard för helåret 2022.
“Det var ett väldigt tufft år på den svenska aktiemarknaden, men även globalt. Räntebärande värdepapper hade också ett historiskt svagt år vilket gav en negativ avkastning på drygt 9% för hela portföljen”, säger han.
Exponeringen mot globala aktier var stor och förvaltarna klarade inte av att leverera, enligt Barkfeldt.
“De stora värdeuppgångarna som skedde 2021 reverserades 2022. Men i vår förvaltning tittar vi på långsiktigheten och de stora penseldragen. Ser man över en tioårsperiod blir just de senaste tio åren väldigt bra.”
Delar av marknaden fick det tungt under föregående år, exempelvis fastighetsbranschen. Svenska kyrkan har 12,5% av sina placeringar exponerade mot fastighetsfonder. Trots det fick man en rejäl revansch under 2023. Värdet på portföljen steg då med en miljard kronor.
“Utmanande år för förvaltare”
Målet är att ha 50% aktier i förvaltningen. Just nu är man överviktad med 55% av tillgångarna i aktier. Om man tittar på vilka svensknoterade aktier kyrkan äger via fonderna ligger Atlas Copco (7% av svenska portföljen), Hexagon (6% av svenska portföljen) och AstraZeneca (5,3% av svenska portföljen) i topp. Men det finns också surdegar som Nibe (2% av svenska portföljen).
Det senaste halvåret verkar det som att det fortsatt finns medvind i förvaltningen.
“Vi ligger på en avkastning på 6% på halvåret och det är i paritet med vårt jämförelseindex”, säger Barkfeldt.
Det innebär att de haft en värdeökning på mer än 600 Mkr under första halvåret av 2024.
Johan Barkfeldt pekar på att börsuppgången de senaste åren drivits av ett fåtal större bolag, i synnerhet den magnifika septetten (eller magnificent seven, om man så vill).
“De står för en stor del av uppgången och har inte förvaltarna varit med där så har de i många fall haft svårt att generera en avkastning i paritet med index. På så sätt har det varit utmanande år för vissa förvaltare som inte varit inne i de bolagen.”
Satsning på onoterade innehav
Sedan hösten 2023 har man ökat något i svenska aktier och minskat den globala exponeringen. De senaste tio åren har Svenska kyrkan även byggt upp en nisch inom förvaltningen som kallas “Alternativa placeringar”, som består av onoterade innehav. Där ryms investeringar inom mikrofinans, vattenkraftverk, solparker och vindkraft. De alternativa placeringarna utgör 9,9% av hela kyrkans portfölj och har enligt Barkfeldt genererat en avkastning om cirka 7% årligen.
“Det var helt enkelt för att ha bättre förutsättningar för att kunna nå det långsiktiga avkastningsmålet finansiellt och även kunna investera i den här typen av investeringar som är positiva för samhällsutvecklingen”, säger Barkfeldt.
LÄS ÄVEN
Länsförsäkringar ratar Evolution – men investerar miljarder i Kina
Miljardären tankar aktier – i blankarnas favorit: ”Bra case”
Kammarkollegiets miss: Miljardfonden -29% från det egna avkastningsmålet
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.