Svenska kronans styrka förbryllar – i Norge

Den svenska kronans motståndskraft toppar norska ekonomimedier. I kaotiska tider brukar både den norska och svenska kronan tappa mot valutor som dollarn och schweizerfrancen, men den svenska kronan har stått stadigare i börskaoset. "Jag är fortfarande lite förbryllad", säger valutastrategen Magne Østnor på DNB till Dagens Næringsliv.
Svenska kronans styrka förbryllar – i Norge - noksek
Magne Østnor och Amanda Sundström. Foto: TT och pressbilder

I oroliga tider på börserna brukar den svenska och norska kronan följa varandra åt, då investerare söker sig till valutor som dollarn, yenen och schweizerfrancen. Den svenska kronan har dock gått starkt trots börskaoset.

“Kronan fortsatte att stärkas mot EUR och USD igår och som mest hade den under dagen stärkts med cirka 13 öre mot euron”, skrev SEB:s valutastrateg Karl Steiner i ett morgonbrev på torsdagen.

Kämpigare för norska kronan

Det hade varit rekord för i år om kronan  inte hade fallit tillbaka något. Den norska kronan har haft det kämpigare, slår Dagens Næringsliv fast i en artikel.

“Sedan i torsdags förra veckan har 100 svenska kronor gått från att kosta 101,9 norska kronor till att kosta 103,3 norska kronor på onsdagen. Som mest var den uppe i 105,1 på måndagen och höll sig över 104 NOK under en del av tisdagen. Senast kronan var så svag mot den svenska kronan var i december förra året”, skriver tidningen.

Det förbryllar valutastrateger.

“Jag tror att vi i norska kronor har sett en större effekt av spekulativa positioner i både räntor och valuta. Även om det är något man kan hänga delar av det här på så är jag fortfarande lite förbryllad”, säger en av dem, Magne ØstnorDNB Markets till Dagens Næringsliv.

Förklaring: “Carry trades”

En förklaring enligt Amanda Sundström, tillförordnad chefsstrateg på SEB, kan finnas i så kallade “carry trades”. Det vill säga att man lånar pengar i lågräntevalutor, som yenen, för att investera dem i till exempel andra valutor som svenska kronan. När Japans centralbank höjt styrräntan har många investerare stängt sina positioner och därmed köpt tillbaka svenska kronor.

Norska kronan har dock haft en negativ trend som kan skrämma bort investerare, menar Amanda Sundström.

“Det blir alltid billigare att gå in senare. Då blir det inte tillräckligt med räntedifferens för att du ska tycka att det är värt det”, säger hon till Dagens Næringsliv.

På torsdagen försvagades kronan något mot euron. På morgonen kostade 1 euro 11,44 och som mest på eftermiddagen 11,51 kronor.

Den norska kronan utvecklades i linje med den svenska. 100 svenska kronor kostar på torsdag eftermiddag 103 norska.

Läs också: Buffett-indikatorn blinkar illrött

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från AMF
Annons från AMF