Fastighet Bostadsutvecklare
Svenska fastighetsbolag flockas på Europas hetaste marknad
Svenska Bonava är Tysklands största bostadsutvecklare. I september 2019 hade koncernen totalt 4 392 bostäder i produktion i åtta olika regioner i landet, ännu fler är det vid årets slut. Olle Boback, eller Nils Olov Boback som det står i passet, var vd för den tyska verksamheten fram till 2018 – en position som han hade sedan 2001 – men då stod det NCC Tyskland på visitkortet. När den svenska byggjätten sedan valde att flytta sin verksamhet för bostadsutveckling till ett eget bolag 2016 blev det Bonava. Sedan förra året är Olle Boback senior advisor, anställd på koncernnivå för att bland annat dela med sig av sina erfarenheter från Europas största fastighetsmarknad: Tyskland.
Bostadsdelen på den tyska marknaden är enorm, vilket också avspeglas i Bonavas organisation. Koncernen verkar på fyra sammanslagna marknader där Danmark, Norge och Finland ingår i ett nordiskt område. Sverige har ett eget. Ett tredje segment rymmer verksamheterna i Sankt Petersburg samt Baltikum. Och ett fjärde rör Tyskland, som står för 41 procent av koncernens hela omsättning, totalt 5,7 miljarder svenska kronor med tillväxtmål på 5–10 procent per år. Den svenska hemmamarknaden, som kommer på andra plats, är långt mindre än den tyska delen och landar på 28 procent.
– Under de kommande tio åren har Tyskland ett behov av att bygga 400 000 nya lägenheter. Om året. I fjol byggdes det runt 280 000. Deltat mellan behov och färdigställda bostäder blir hela tiden större, säger Olle Boback.
Bonava är långt ifrån det enda svenska företaget på den tyska fastighetsmarknaden. Enligt fastighetsrådgivningsföretaget Savills är ett tiotal aktörer med huvudsits i Sverige aktiva i Tyskland. Det rör sig om bolag med en rad olika inriktningar, från möbelvarujätten Ikea eller energibolaget Vattenfall – vars fastighetsaffärer inte hör till företagens huvudsakliga affärsidé – till fastighetsbolaget Hemsö, som med Tredje AP-fonden i ryggen har en betydande position på marknaden för tyska äldreboenden.
På bostadssidan finns, förutom Bonava även Akelius, Heimstaden och Kalmarföretaget CA Fastigheter.
För Catella, som erbjuder kapitalförvaltning, rådgivning och investeringsstjänster på en rad europeiska marknader, är Tyskland den tredje viktigaste efter den nordiska och franska marknaden. Även andra aktörer som EQT och det mindre bolaget Ailon (som nyligen bytte namn från Apeiron) har en portfölj i Tyskland inom det som kallas micro living, en slags uppdaterad form av lägenhetshotell och studentbostäder.
På den tyska hotellmarknaden har det svenska hotellfastighetsbolaget Pandox under hösten 2019 förvärvat åtta stycken hotell till sin portfölj som numera består av totalt 38 fastigheter i landet. På samma marknad har även Erik Selins fastighetsbolag Balder klivit in med sju stycken hotell.
Prenumeranter kan logga in och läsa hela artikeln här. Inte prenumerant? Inte prenumerant? Prova på en prenumeration här.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.