Svenska byggmarknaden växer 25 miljarder kronor 2025

Botten i byggkonjunkturen i Sverige är passerad och nästa år ökar den svenska byggmarknaden med cirka 25 miljarder kronor.
Svenska byggmarknaden växer 25 miljarder kronor 2025 - lennart-weiss
Lennart Weiss.

Det framgår av Veidekkes byggmarknadsbarometer, som speglar läget på den samlade byggmarknaden i Sverige.

“Botten på byggkonjunkturen är passerad. För den beräknade ökningen med 25 miljarder 2025 svarar infrastruktur samt om- och nybyggnation av bostäder. Rapportens specialtema om effekterna av Nato-anslutningen samt EU:s taxonomi visar att både infrastruktur och ombyggnader av bostäder kan få ytterligare draghjälp kommande år”, säger Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke Entreprenad.

Han säger vidare att både nybyggnation och ombyggnader av bostäder kommer att växa något under 2025 och 2026.

“Den kraftiga ökningen av byggkostnaderna samt inflationens effekter på hushållens reala köpkraft innebär dock att återhämtningen kommer att ske i långsam takt. Sannolikt kommer inte bostadsbyggandet att närma sig de nivåer som krävs för att möta behoven förrän mot slutet av 2020-talet”, menar Lennart Weiss.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.