Fastighet Aktieråd
Svenska Brexit-köpare
Brexit fortsätter att påverka Storbritanniens kommersiella fastighetsmarknad, där värdet som omsatts i större transaktioner var ned hela 40 procent i första kvartalet 2019 mot samma period i fjol. Londonmarknaden har den senaste tiden klarat sig bättre, med internationellt kapitalinflöde från bland annat Stockholmbörsens största fastighetsbolag.
Det framgår av en ny rapport från fastighetsdatabolaget Datscha.
BALDER PASSAR PÅ I ETT LONDON SOM BROMSAR MINDRE
Londonmarknadens transaktionsvolym minskar med 11 procent i det gångna första kvartalet mot samma period i fjol, enligt Datscha.
– London har alltid setts som trygg marknad och kommer antagligen att fortsätta att vara finanscentrum nummer ett i Europa. Sedan finns de även de som tror att London kommer att förlora sin ställning efter Brexit, kommenterar Datschas globala analyschef Kristina Andersson statistiken och fortsätter:
– En anledning till att transaktionsmarknaden ändå hålls uppe är att pundet försvagats. Det har gjort att det dykt upp investerare från asiatiska länder och USA, vilka främst investerar i London.
Över 60 procent av investeringarna i Londonmarknaden kommer från utländskt kapital under det första kvartalet, upp från 55 procents andel i fjolårskvartalet.
En av de utländska Londonköparna i Datschas statistik är Stockholmsbörsens största fastighetsbolag Balder. Balder vågade sig på ett fastighetsköp för 75 miljoner pund, motsvarande dryga 850 miljoner kronor, i januari då bolaget köpte fastigheten 8 Fenchurch Place i centrala London av franska kapitalförvaltaren Amundi. Fastigheten på runt 9 000 kvadratmeter uthyrningsbar yta har ett årligt hyresvärde på 4,4 miljoner pund, enligt Datscha. Vi pratar således 90 000–100 000 kronor kvadraten i köpeskilling.
I den bredare totala brittiska fastighetsmarknaden fortsätter Stockholmsbörsens hotellnischade fastighetsbolag Pandox att köpa på sig fler hotell. Under 2018 slog bolaget bland annat till med Midland Manchester för motsvarande 1,2 miljarder kronor samt skotska Radisson Blu Glasgow för motsvarande en bit under 500 miljoner kronor.
Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus
Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se
BAKGRUND: BREXIT
Brexit handlar om att Storbritanniens folkomröstning i juni 2016 om landets fortsatta medlemskap i EU slutade i ett folkligt stöd för att lämna unionen. För fastighetssektorn innebar det inledningen på en avkylning av intresset att göra investeringar i landet.
– Ingen trodde att omröstningen skulle sluta som den gjorde. Resultatet blev att köparna hoppade av affärerna. Men de utländska investerarna återvände mot slutet av 2016, eftersom pundet hade sjunkit så kraftigt i värde att fastigheterna började framstå som kap, summerar Kristina Andersson utvecklingen sedan folkomröstningen.
Tre gånger hann det brittiska parlamentet rösta ned det utträdesavtal som den avgående premiärministern Theresa Mays regering hade förhandlat fram med EU och dess 27 övriga medlemsländer. Efter att ett fjärde försök att få igenom avtalet i parlamentet stoppats meddelade May i förra veckan sin avgång.
Att landet tvingas lämna EU utan avtal är något som varken britterna eller EU rapporterats vilja, men än är ingen lösning klar. Det som gäller i nuläget är att EU-länderna gått med på Mays begäran om att skjuta upp Brexit-datumet till den 31 oktober i år. Men Storbritannien kan lämna innan dess, om landet skriver under utträdesavtalet med EU.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.