Svenska bolagfloppar på Nasdaq

Intresset för Telia Soneras aktie lär inte stiga i fortsättningen. De amerikanska investerarna är inte längre intresserade av depåbevis utan handlar istället aktierna direkt i Stockholm.

Telia Sonera har i veckan introducerat sitt nya depåbevis på Nasdaq och de har redan fått erfara hur lågt intresset är bland de amerikanska investerarna. Premiärdagen i USA blev omsättningen blygsamma 35 000 aktier.

SVALT INTRESSE: I USA vill man inte längre ha depåbevis.

Frågan är om det kommer lyfta. Faktum är att intresset för de svenska aktierna, med undantag för Ericsson, är svalt, visar en titt på hur handelsvolymerna ser ut i de depåbevis som bolag som SKF, Electrolux, Swedish Match och Tele2 har noterade på Nasdaq och New Yorkbörsen. Det rör sig om tusentalet aktier per dag att jämföra med de miljontals aktier som handlas varje dag på Stockholmsbörsen. 23 000 aktier i SKF har hittils bytt händer i USA under december. Det ska jämföras med i Stockholm där det omsatts 6 miljoner aktier under samma tid. I en del aktier, som Tele2, handlas vissa dagar inga aktier alls.

– När de stora amerikanska investerarna handlar så gör de det inte i depåbevisen, de köper istället aktier direkt över Stockholmsbörsen, säger SKFs informationschef Lars G Malmer.

Annat på 80-talet
-När vi gick till Nasdaq 1985 så var det inte främst i syftet att skaffa större volymer i aktien utan för att visa att vi var intresserade av att vara med på den amerikanska marknaden. På den tiden var det så att om du inte var noterad där så var du inte med, säger Lars G Malmer.

Idag är dock läget ett annat tack vare förbättrade handelssystem och snabba Internetuppkopplingar över Atlanten. På SKF har man dock inte några konkreta planer på att avnotera sina depåbevis i dagsläget.

-Det händer mycket med lagar och aktiebestämmelser i USA för tillfället. Hur det i slutändan kommer att bli vet vi inte och för närvarande så väljer vi att följa utvecklingen noga, säger Lars G Malmer.

Onödiga kostnader
På Scania har man redan fattat beslutet att söka en avnotering av sitt depåbevis på New Yorkbörsen. Andelen utestående aktier i USA är cirka 100 000 stycken av de totalt 200 miljoner A- och B-aktierna i Scania. Med en så liten närvaro på den amerikanska aktiemarknaden anser inte Scania att det är värt de merkostnader det innebär att vara noterad där.

-Det är många miljoner kronor om året vi pratar om. Rapporteringen i USA är egentligen inte mer omfattande än i Sverige, men det ska vara i ett speciellt format som ska revideras och översättas. Så det blir mycket sådana kostnader, säger Scanias informationschef Magnus Hahn.

Bara 300 ägare
Om Scanias depåbevis avnoteras så slipper bolaget ta de kostnaderna. Men det beror också på att Scania inte har fler än 300 amerikanska investerare. Har man det måste man nämligen upprätta de amerikanska årsredovisningarna i alla fall, oavsett om aktien är noterad i USA eller inte.

Fler än 300 amerikanska aktieägare har till exempel Electrolux, vilket alltså leder till att den eventuella förtjänsten av att avnotera sitt depåbevis blir tämligen liten.

-En väldigt stor andel av handeln i Electrolux går via London och Stockholm så visst har en amerikansk börsnotering idag relativt sett mindre betydelse. Men det är å andra sidan inte heller någon nackdel och någon avnotering av depåbevisen planerar vi inte, säger ekonomichefen Fredrik Rystedt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.