Svenska aktieägare jagar miljarder i USA

Några hundra svenska aktieägare i gamla Mirror Image anser sig lurade. De kan bli miljonärer sedan en svenskaffär i USA har lockat fram dolda miljardvärden.

Två amerikanska företag med svenska intressen inblandade har på senare tid satt rent otrolig fart på resterna av det gamla krisdrabbade SBI-noterade företaget Mirror Image. Värdet på aktierna i det bolag där Mirror Image numera ingår, amerikanska

Xcelera. com, har ökat trefaldigt sedan nyår till 64 miljarder kronor. Det senaste kurslyftet kom under förra veckan, efter det att Xcelera.com tillsammans med ett par andra investerare satsat cirka 150 miljoner kronor i ett annat svenskrelaterat internetbolag i USA, Corechange. Corechange, som leds av den svenske VD:n Ulf Arnetz och några landsmän, utvecklar portallösningar för handel över internet inom det område som allmänt bedöms växa snabbast, företag till företag.

Holdingbolag

Xcelera.com ägs till 80 procent av de norska bröderna Alexander och Gustav Vik, som nu är de rikaste männen i vårt västra grannland. De två gjorde under 1990-talet omfattande affärer i Sverige och deras amerikanska satsning får nu mer och mer formen av ett holdingbolag för internetföretag. Under bolagets paraply finns utöver minoritetsposten i Corechange bland annat ett spelföretag och delar av det Täbybaserade musikföretaget MNW Records.

Bolagets enorma börsvärde, mer än vad till exempel Ford köpte Volvos personbilar för, motiverades dock fram till i förra veckan främst av förhoppningarna på att dotterbolaget Mirror Images teknik för att bygga så kallade speglar på internet ska fungera. Med sådana speglar monterade i de olika tele- och databolagens nät är det tänkt att de långa väntetiderna på internet ska kortas.

Börsuppgången

Det otroliga börsuppgången, Xcelera.com steg mest av alla aktier i USA förra året, har lockat ut de gamla svenska aktieägarna i Mirror Image på scenen. Flera av dem känner sig nu snuvade på enorma värden.

Under förra året bilades därför ett särskilt bevakningsföretag, Parfi Holding, med knappt 400 gamla aktieägare. Bolaget har, fram till Xcelera.coms exempellösa kursuppgång mest legat vilande men i januari hölls en bolagsstämma där interimsstyrelsen byttes ut.

Ny i styrelsen är bland annat Sverker Lindbo, som ju var den person som grundade Mirror Image. Han är numer verksam i Boston och ser möjligheter att återfå en del av de pengar som han anser sig ha förlorat när hans ägande spätts ut efter det att Xcelera.com (då Scandinavia Company) förra året räddade rörelsen i Mirror Image undan konkurs. Analytiker i Sverige, liksom Affärsvärlden, gjorde då bedömningen att bolaget skulle får svårigheter att verka på egen hand.

Rättslig process

Sverker Lindbo försöker nu få till stånd en förlikning men innan det kan bli aktuellt måste antagligen en rättslig process i USA inledas där minoritetsaktieägarna i Sverige stämmer huvudaktieägarna Vik. Oklarhet råder till och med om hur stor del av Mirror Image som de gamla aktieägarna har kvar. För ett år sedan var siffran 19,4 procent.

»Det har inte inletts någon process. Däremot har invändningar framförts (gällande det sätt som aktieägarna i Mirror Image blivit utspädda). Det har förekommit korrespondens mellan vår amerikanska advokat och motparten«, säger advokat Jan Sallnäs, fram till i januari ordförande i Parfi Holding.

I potten ligger miljardbelopp. Skulle Parfi-aktieägarna lyckas kämpa sig till ersättning kan det betyda hundratals nya IT-miljonärer i landet. Varje procentenhet av aktierna i det amerikanska moderbolaget betyder i genomsnitt 1,6 miljoner kronor per Parfi-ägare.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SciBase