Svensk VD klagar på lönen
Trots höjda ersättningar till storbolagens chefer så tycker svenska direktörer att deras löner fortfarande släpar efter utlandet, visar Affärsvärldens VD-enkät. En undersökning från konsultfirman William M. Mercers ger dem delvis rätt. I den europeiska direktörslöneligan hamnar Sverige först på 14:e plats.
Frågan om svenska chefers ersättningar aktualiserades förra veckan när Skandiastyrelsen vek sig för kritiken av ersättningen till Skandia-VD:n Lars-Eric Petersson (nästan 100 miljoner kronor för åren 1997-1999) och begränsade hans bonus till 6 miljoner kronor i år.
Åtgärden var begriplig –
styrelsen vill troligen inte att Skandia ska förknippas med värre ersättningsbråk än hittills. Redan tidigare i år har samma styrelse backat för aktieägarnas kritik mot det frikostiga förslaget till optionsprogram för ledande chefer i Skandia.
Tjänar dåligt
VD-ersättningar på tiotals miljoner årligen kan förstås sticka i den enskilde löntagarens ögon. Ändå tjänar svenska direktörer dåligt i ett internationellt perspektiv.
“Trots att det har skett väsentliga lönelyft de senaste fyra åren i de bolag där direktörerna lever i en internationell chefskonkurrens så har Sverige ännu en bit kvar till internationell nivå” säger Ulf Assargård på rekryteringsfirman Amrop International. Även om den rörliga delen har ökat så tycker Assargård att de lönepaket som erbjuds svenska direktörer ligger en bra bit efter internationella erbjudanden.
Förhållandet bekräftas av Affärsvärldens undersökning hos 100 svenska VD:ar som nyligen har genomförts av undersökningsföretaget Regi. 70 procent av de tillfrågade tycker att svenska direktörer har internationellt sett låga löner.
Släpar efter
Magnus Tegborg, VD på rekryteringsfirman Alumni konstaterar att visserligen tjänar svenska chefer generellt sett sämre än sina amerikanska och europeiska kollegor, men tycker samtidigt inte att det är särskilt konstigt:
“Det handlar om vilken marknad man befinner sig på. Frågan om det gäller en global VD eller en svensk VD påverkar naturligtvis lönen. Men visst är det många chefer som lönemässigt släpar efter internationellt sett.”
Men det handlar inte bara om lönerna på VD-posterna. Också på nästa nivå, exempelvis hos finans- och teknikdirektörer, har de svenska lönerna svårt att hävda sig.
“Det räcker med att jämföra med Danmark. Där motsvarar en svensk ekonomidirektörslön den lönen som danskarna betalar chefer på en lägre nivå” säger Ulf Assargård.
Det betyder att svenska företag har svårare att både rekrytera utländska chefer och behålla sina svenska direktörer. I internationellt gångbara branscher har det under åren funnits åtskilliga exempel på hur svenska direktörer lämnat Sverige för befattningar i utländska bolag, exempelvis Tomas Isaksson som lämnade Europolitan för en topposition i Vodafone, Ericssons Bo Hedfors som numera arbetar i Motorola samt Peter Zakrisson som tidigare hade hand om livsmedelsjätten Nabiscos företagsförvärv.
“Först när svenska företag deltar i internationella fusioner så färgar det av sig på det interna löneläget. Det tar ofta 2-3 år”, uppger Assargård.
Uppseendeväckande
Förhållandet gäller naturligtvis främst för bolag inom “gränslösa” branscher som är internationellt konkurrensutsatta. Dit räknas teknik, läkemedel och forskning som samtliga är överrepresenterade i det svenska näringslivet. Därför är slutsatsen i en rapport från konsultfirman William M. Mercer som publicerades i måndags rätt uppseendeväckande för Sveriges del. Rapporten visar att även direktörer i medelstora bolag hamnar långt ned i direktörslöneligan.
Finland lägst
Enligt undersökningen tjänar en svensk direktör från ett bolag med en försäljning runt 1-4 miljarder kronor bara 60 procent så mycket som den tyska, som toppar Europas direktörslöner. Före skatt, vill säga. Efter att skatten har dragits så är ersättningen till den svenske direktören bara lite drygt hälften av vad den tyska direktören tjänar. Kanske det är ett nordiskt problem. I botten på den europeiska direktörslöneligan, till och med sämre betalda än de svenska direktörerna, återfinns Finlands direktörer.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.