Svensk vård ska locka arabvärldens miljardärer

Amerikansk sjukvård har tjänat oljemiljoner på rika araber. Men i efterdyningarna av terrorattacken den 11 september och antiamerikanska stämningar i regionen, försöker nu svensk privatsjukvård sno åt sig en del av kakan. I dagarna drar en stor marknadsförsingskampanj igång i Förenade arabemiraten.

Tillsammans med exportrådet och utrikesdepartementet ska den nyöppnade ambassaden i Abu Dhabi nu marknadsföra Sverige i Gulfen.

“Det handlar dels om att hjälpa svenska företag att etablera sig i Gulfländerna, dels om att marknadsföra Sverige i regionen och i synnerhet när det gäller svensk sjukvård”, berättar ambassadrådet Ulf Waldén.

Tanken är att erbjuda invånarna i de oljerika länderna Förenade Arabemiraten (FAE), Qatar och Bahrain svensk hälsovård.

“När det gäller komplicerade fall och specialvård söker invånarna behandling i länder som USA, England, Tyskland och Schweiz. Men sedan den 11e september har de antiamerikanska influenserna i regionen bidragit till att många ser sig om efter andra alternativ och där har den svenska sjukvården mycket att erbjuda”, berättar Ulf Waldén.

Andra tillväxtbranscher i området är el och vatten, byggsektorn, IT och telekom och även där har Sverige möjlighet att ta marknadsandelar. Ericsson är redan en storspelare i Saudiarabien och för nu förhandlingar med den statsägda telekomoperatören Etisalat i FAE. Gunnebo och ABB är andra företag som lyckats etablera sig i området.

I samband med invigningen planeras ett seminarium i Abu Dhabi där ett tiotal svenska institutioner och företag som Karolinska Institutet, Swedcare Foundation och medicinteknikbolaget Elekta kommer att delta.

“Det handlar också om att kunna erbjuda en helhetslösning. Många patienter reser med större sällskap och där måste vi se till att även de omhändertas på bästa vis genom att de hämtas ute på Arlanda, att vi ordnar med hotell och erbjuder dem förströelse under deras vistelse”, säger Ulf Waldén.

I maj invigs den svenska ambassaden i Abu Dhabi, huvudstaden i FAE. Staden kallas Gulfens Manhattan genom att den liksom det stora äpplet ligger på en ö och är områdets viktigaste handelscentrum. I väst känner vi kanske mer till landet genom regionens turistmecka Dubai. Staden ligger halvägs mellan Europa och Asien och har länge marknadsförts under sloganen ”Fly by Dubai”.

Fakta Förenade Arabemiraten (FAE) består av de sju emiraten Abu Dhabi (huvudstad), Dubai, Sharjah, Ajman, Ras Al-Khainah, Umm Al-Qaiwain och Fujairah.

Landet styrs av en federation där Abu Dhabis regent shejk Zayed bin Sultan Al-Nahayan är president.

Folkmängden uppgår till 3,1 miljoner varav 85 procent är utlänningar.

De viktigaste näringarna är olja (med 10 % av jordens kända oljereserver) och gas, men övriga sektorer svarar för 66 % av BNP-bidraget.

Under 2001 uppgick den svenska exporten till FAE till 2,3 miljarder kronor. Importen var 117 miljoner kronor. FAE:s egen export går främst till EU, USA och Japan.

FAE benämns ofta som Gulfens skatteparadis. Landet har ingen inkomst- eller företagsbeskattning, ingen konsumtionsbeskattning och inga valutakontroller.

BNP-tillväxten var 6,9% år 2000, 2,9% förra året och beräknas landa på 1,1% i år. Nästa år förväntas ekonomin växa med 3,1%, enligt Economist Intelligence Unit (EIU).

Inkomsten per capita är ca 20 000 dollar per år.

FAE är medlem i GCC, Gulf Cooperation Council, där även Saudiarabien, Kuwait, Oman, Bahrain och Qatar ingår. Från och med år 2003 har GCC beslutat om en gemensam tullsats på 5 procent. Från och med 2007 ska unionen vara tullfri med en marknad på 350 miljoner människor.

10 hetaste branscherna El och vatten Byggsektorn Livsmedel IT och telekom Hälsovård och bioteknik

Utbildning Energi Transport och kommunikation Miljö Utrustning för flygplatser, försvarsmateriel, luftkonditionering etc.

Källa: Utrikesdepartementet

Leila El-Sherif

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.