Svensk superfondnästan utplånad

Finanskrisen har gått mycket hårt åt svensken Thomas Sandells amerikanska jättefond Castlerigg. Fonden har krympt från 7,5 miljarder dollar till 1,1 miljarder på ett och ett halvt år.

Den medieskygge Thomas Sandell firades länge som en av de mest framgångsrika hedgefondförvaltarna i USA. Han startade sin fond 1998 med 40 miljoner dollar. På drygt tio år växte den till över 7 miljarder men har under loppet av finanskrisen tappat 85 procent av fondkapitalet. Det framgår av en sällsynt intervju med Sandell som den USA-baserade svenske journalisten Hans Sandberg har publicerat på sin blogg.

– 90 procent av fonderna i vår bransch har gått igenom en djup svacka, en kris liknande den på 1930-talet. Många av våra kunder har gått omkull fullständigt och många förlorade pengar i Maddoff-skandalen. Hela branschen har krympt något enormt. Runt 70 procent av mina konkurrenter försvunnit helt och hållet, säger Sandell bland annat i intervjun

Sandell har dragit ner verksamheten i sitt fondbolag kraftigt och bland annat stängt kontoret i Hong Kong och bantat personalen från 80 till 50 personer. En av de som slutat var Nick Graziano som var specialiserad sig på så kallade specialsituationer. Samtidigt har Sandell dock startat två nya fonder som ska försöka utnyttja de tillfällen som uppstått i spåren av finanskrisen, bland annat en kreditfond som ska inrikta sig på krediter i bolag som med betalningsproblem.

På frågan vad han ser när han vänder blicken framåt svarar Sandell:

-För mig är det väldigt enkelt. Det bästa sättet att investera är inom kreditstrategier och merger arbitrage, för där behöver jag inte vara orolig över om börsen går upp eller ner. Så länge som affären går igenom får vi vår marginal och eftersom det är så lite kapital i branchen blir marginalerna väldigt höga. Nu finns det nästan inga ”prop trading desks” (dvs avdelningar där banker spekulerar med inlånat kapital) kvar och Obama vill nu stoppa all ”prop trading” och det ser ut som att det kommer att gå igenom, vilket är väldigt positivt för oss. Vi har kunnat få en avkastning på 15-25 procent från strategiska fusioner med enormt låg risk. När det gäller vår kreditportfölj så har den vuxit med i genomsnitt 24,2 procent per år sedan starten 2001, säger Sandell som en indikation på potentialen i den nya ”single strategy” kreditfonden.

Läs hela intervjun med Thomas Sandell här.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Spotlight Stock Market